NOGOMET

Ognjen Vranješ za "Avaz": Rekli su mi da me neće pustiti ni za 15 miliona

Mislio sam da je beogradski derbi najveći, ali u Grčkoj sam vidio šta je pakao

M. T.

6.2.2018


Prijeći će u Anderleht, pa neće. Uobičajena sapunica koja je završila kako je i počela – Ognjen Vranješ i u proljetnoj polusezoni nosit će dres grčkog AEK-a jer briselski klub nije uspio u namjeri da ga u zimskom prijelaznom roku iz Atine dovede u Belgiju.

Priča o Vranješu i Anderlehtu trajala je dugo, mediji su dosta špekulirali o razlozima zašto je posao propao. Govorilo se i o sukobu Ognjena s rukovodstvom kluba, pa o tome da se kasnije izvinjavao... Kako god, pred našim reprezentativnim defanzivcem je, umjesto za belgijsku, nastavak borbe za grčku titulu.

Vranješ se zaista rijetko oglašava, ali je u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ progovorio o tome šta se dešavalo u Atini ove zime.

- Najjednostavnije rečeno, nisu me htjeli pustiti da idem. Posljednja ponuda koju je Anderleht poslao glasila je na tri miliona eura i AEK ju je odbio. Kasnije, meni je lično predsjednik kluba rekao da me neće pustiti ni za 15 miliona – priča Vranješ.

No, naš stoper ne djeluje razočarano.

- Da budem iskren, i išlo mi se i nije. Anderleht jeste veliki klub, ponuda je bila dobra i ukazala bi mi se šansa za nečim drugačijim. Međutim, nije mi teško palo što sam ostao u AEK-u. Ovaj mi je klub prirastao za srce i želja mi je osvojiti s njim neki trofej – kaže nam Ognjen.

A sukobi? Je li ih bilo u proteklom mjesecu?

- Šta znači sukob? Ako je sastanak sukob, onda ih je bilo, ali nije bilo onako kako su mediji tvrdili. Malo većih nesuglasica imao sam jedino s trenerom, ali to traje već pola godine. On ima svoje viđenje, a ja svoje, tako da to nije ništa novo, niti tema kojoj treba pridavati previše pažnje. Takve stvari se dešavaju svugdje.


Šansa da Vranješ ispuni želju i osvoji trofej je tu. AEK je u nedjelju navečer u gostima ostvario pobjedu nad velikim rivalom Olimpijakosom 2:1 i zadržao drugo mjesto na tabeli.

- Nije prvi put da smo pobijedili u Pireju, ali kako vrijeme prolazi, sve je ljepši osjećaj. Taj derbi je nešto posebno. Kada sam bio u Crvenoj zvezdi, mislio sam da je beogradski derbi najveći, ali kada sam došao u Grčku, vidio sam šta je pravi pakao. Nevjerovatan je osjećaj igrati ovakve derbije i zato su pobjede još slađe – komentira Vranješ.

AEK i dalje gleda u leđa PAOK-u, koji će u nastavku sezone biti bez važnog kotačića, Vranješevog reprezentativnog kolege Gojka Cimirota, novog člana Standarda.

- Gojko će im mnogo nedostajati. Veoma je dobar igrač i čovjek. Mislim da imamo dobre šanse da se dočepamo titule, za koju smo spremni – kaže Vranješ.


Veliki igrač, čovjek i trener

Kada je riječ o reprezentaciji, Vranješ je do sada bio njen standardni član, opcija za mjesta stopera i desnog beka. Svakako, Ognjen će biti i u planovima Roberta Prosinečkog, o kojem naš fudbaler ima visoko mišljenje.

- Naravno. Veliki je igrač, čovjek i trener i nadam se da će uspjeti realizirati svoje planove – kaže Vranješ, koji provjere u SAD protiv selekcija domaćina i Meksika ocjenjuje uspješnim:

 - Velika je stvar za momke iz BiH što su imali priliku igrati tako velike utakmice. Dobili su šansu i dobro je iskoristili.

Ž6 = Iz dosade sam ofarbao kosu

U utakmici protiv Olimpijakosa Vranješ je ušao s novim imidžom – plavom kosom.

- Nije nikakav hir. Odlučio sam obojiti kosu isključivo iz dosade – kaže Vranješ.

Korisnici društvenih mreža odmah su konstatirali da Ognjen s novom frizurom podsjeća na nekadašnjeg reprezentativnog kolegu Emira Spahića, koji se u jednoj fazi svoje karijere odlučio na isti potez.

- Moguće. Ali neka je tako, Spahić je moj stariji brat – dodao je naš reprezentativac.

Ž6 = Stojanu i Želji želim svu sreću

Ognjenov brat Stojan vratio se u BiH. U proljetnoj polusezoni nosit će dres Željezničara.

- Ako me pitate je li pogriješio što se vratio u Premijer ligu BiH, nadam se da nije, te da je donio dobru odluku. I njemu i Željezničaru želim svu sreću – komentar je našeg stopera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.