NOGOMET

Predsjednik FIFA najavio drastične promjene: Prelazni rok više nikad neće biti isti

Avaz Sport

15.2.2018

Predsjednik FIFA, Đani (Gianni) Infantino, izrazio je nezadovoljstvo trenutnim poslovanjem nogometnih klubova i najavio radikalne promjene pravila koje bi na snagu trebale stupiti do kraja 2018. godine.

"Ne sviđa mi se što se događalo u 2017. godini. Na transfere je potrošeno ukupno 6,4 milijarde dolara, agenti su dobili pola milijarde, a na omladinske pogone potrešeno je samo 60 miliona. Kako je moguće da što se više troši, to manje ide malim klubovima? Gdje su ulaganja u mlade igrače?", zapitao se Infantino u razgovoru za Gazzettu dello Sport pa ponudio riješenja:

"Prvo ćemo uvesti pravilo obavezne transparentnosti svih davanja agentima. Zatim, uvest ćemo stroža pravila za same transfere jer nije dopustivo da cirkulira preko šest milijardi dolara, a onda se sazna i da je velik dio tih poslova bio obavljen na crno i u ilegali."

"Očekujte kraći ljetni prelazni rok. Sada predugo traje, momčadi bi do početka sezone već trebale biti definirane. A u zimskom prijelaznom roku ćemo ograničiti broj transfera, pa to je vrijeme za poboljšanje momčadi, a ne kompletni remont! Nije mi drago vidjeti da jedan igrač igra jedno kolo u jednom klubu, a drugo u protivničkom..."

"Želim nogometu vratiti vrijednosti koje su ga učinile toliko popularnim. Zato ćemo i smanjiti broj igrača koje klubovi mogu dovesti na posudbu i odrediti koliko budžeta mora biti uloženo u razvoj mladih igrača."

Za kraj je istaknuo model poslovanja koji mu se čini najprihvatljiviji:

"Pogledajte Amerikance, oni imaju najreguliraniji sistem na svijetu i upravo su oni ti koji godinu završe s najvećim plusom. Na vrijeme su shvatili da je jedini način rasta lige izjednačenost u ulaganju."

"Ljetni prelazni rok trebao bi biti posljednji s trenutnim pravilima, a do kraja 2018. očekujte drastične promjene!", dodao je predsjednik FIFA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.