NOGOMET

Musić: Lijepo mi je u penziji

A. MIZDRAK

16.2.2018

Prva asocijacija na Vedina Musića, bivšeg nogometnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, su stotine pretrčanih kilometara uz lijevu aut-liniju i bespoštedna borba za svaku loptu.

Ljevonogi nogometaš koji je u karijeri igrao za Slobodu, Istanbulspor, Komo, Modenu, Torino, Padovu, Pro Patriju, Arezo i zenički Čelik, sakupio je 47 nastupa u državnom dresu.

Po okončanju karijere mogao je birati u kojem će italijanskom gradu živjeti, ali se Musić opredijelio da se vrati u svoju BiH i ostatak života provede u Sarajevu, gdje, kako kaže, uživa u penzionerskim danima. 

- U penziji mi je lijepo, nemam nikakav posao, imam neke sitne obaveze. Tu sam u Sarajevu, trenutno nisam u nogometu. Odem ja do Milana, Torina, Areca... sve je to lijepo, ali je meni najljepše kod moje kuće. Vezan sam za svoju zemlju i zato sam i odlučio da živim u njoj, iako sam mogao živjeti u Italiji – kazao je Musić, koji odlično govori italijanski jezik.

On je trenutno daleko od nogometa, ali od sporta nije. Već pet godina igra tenis.

- Aktivno igram tenis. Veliki rival mi je Elvir Bolić. On je počeo igrati tenis prije mene, ali me u posljednje vrijeme sve teže i teže dobiva. Mora se dobro namučiti, ja svojom trkom nadoknadim neke nedostatke. Družim se i sa Muhamedom Konjićem i to je to, otprilike, što se tiče one naše generacije – kazao je Musić.

Upravo je ta generacija s Bolićem, Musićem, Konjićem, Salihamidžićem, Hibićem... ostala nedorečena, a mnogi smatraju da je najbolja koju smo ikad imali. Musić se s knedlom u grlu prisjetio čuvene utakmice na Koševu protiv Danske 2003. godine, kad smo nakon remija (1:1) ostali bez plasmana na EP.

- Eh, da se, bogdo, može vratiti vrijeme. Podlegli smo tada pritisku. Mediji su danima samo o tome pisali, a mi se nismo znali ponijeti sa pritiskom. Čitava BiH je živjela za taj meč i mi smo, od prevelike želje za uspjehom, podbacili. Morali smo smireniji tada dočekati meč, ali sad je gotovo. Došli smo do izvora, ali se nismo napili vode –kazao je Musić i dodao:

- Nikad neću zaboraviti kraj te utakmice. Pun stadion tužnih navijača, igrači su bili potišteni, u svlačionici smo svi plakali. Žao mi je, opet kažem, samo da nismo podlegli pritisku – prisjetio se Musić te historijske šanse.

Uporedio je Musić svoju generaciju s ovom današnjom, predvođenom Džekom, Pjanićem...

- Ako gledamo imena, obje generacije su sjajne. Mislim da smo mi imali kvalitetniju selekciju, ali nismo imali uvjete koje imaju današnji reprezentativci. Ipak, mora se reći da su Džeko, Spahić, Misimović... napravili mnogo za ovu zemlju – kazao je Musić.

Seriju A Musić ima u malom prstu. U Torinu ga obožavaju.

- Torino je nešto posebno. Taj klub u samom gradu ima mnogo više navijača od Juventusa. To je njima više od kluba, a posebno su za njega vezani zbog avionske nesreće s kraja četrdesetih, kada su bili na vrhuncu slave. Čujem se s bivšim igračima koji su u klubu, a nikad se ne zna, možda se i ja jednog dana ponovo zaposlim u Torino – kazao je Musić.

Kako jedan bivši igrač Torina gleda na dominaciju najvećeg rivala Juventusa i Pjanićeve igre u njemu?

- Treba biti pošten, Juventus je neprikosnoven u Italiji. Finansijski su najjači i to se vidi, mada trenutno Napoli igra najljepši nogomet na Apeninima i ove sezone bi konačno mogli do titule. Što se tiče Pjanića, on je pokazao svoju nogometnu veličinu, njega svi cijene u Italiji. Dobro, ne baš svi... Ne cijene ga navijači Torina – kroz smijeh je rekao Musić.

Sin igra u Želji 

Da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazuje i primjer Amara Musića, Vedinovog sina. Amar nosi dres Željezničara, a nedavno je boravio na probi u njemačkom divu Bajernu. 

- Amar nastupa za kadete Željezničara, igra ofanzivno, a može igrati na lijevom i desnom krilu. Vidjet ćemo kako će se razvijati njegova karijera – kazao je Musić.

Kolašinac mora biti strpljiv

Uz lijevu aut-liniju bh. selekcije godinama je ordinirao Musić. Sada je na toj poziciji Sead Kolašinac, koji baš i ne dobiva preveliku minutažu u Arsenalu.

- Kolašinac je veoma dobar igrač. Kad je tek došao u Arsenal, igrao je redovno, a sad, kako vidim, sve manje dobiva priliku. Ali, to je Engleska, Sead mora biti strpljiv i ne smije gubiti samopouzdanje. Šansu će sigurno opet dobiti i vjerujem da će je iskoristiti – kazao je Musić.

Prošla sezona najbolja u Džekinoj karijeri

Musić je punih deset godina nosio dresove italijanskih klubova. Zna Vedin vrlo dobro koliko je Serija A zahtjevna liga i koliko je uspjeh činjenica da je Džeko prošle sezone bio najbolji strijelac te lige.

- Mislim da je Edinova prošla sezona najbolja u njegovoj karijeri. Italijani igraju zatvoreno, odbrana je ključ svega. E, pa, kad Džeko u jednoj takvoj, zatvorenoj ligi bude najbolji strijelac, sve vam je jasno. Sjajan je igrač i strijelac – kazao je Musić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.