NOGOMET

Lulić među najboljim driblerima, Ronaldo nije

Avaz Sport

27.2.2018

Inernacionalni centar za studije sporta (CIES) sa sjedištem u Švicarskoj je jedan od najuglednijih instituta kada je proučavanje najvažnije sporedne stvari na svijetu u pitanju. A CIES-ova istraživačka grupa „Football Observatory“ je opet odlučila napraviti jednu opsežnu studiju. 

Prije 11 mjeseci CIES je koristio bazu podataka OptaPro kako bi analizirao driblerske vještine najboljih fudbalera. Tada je, iznenađujuće, krilni fudbaler Midlzbroa Adama Traore završio na vrhu liste najboljih driblera, a sada su u CIES-u odlučili ponoviti ovo istraživanje.

Fudbaleri se na ovoj listi rangiraju po "dribling indeksu", do kojeg se došlo izračunima podataka koji se tiču prosječnog broja driblinga po susretu i postotka uspješnosti istih.

Prvo mjesto na listi je zauzeo Eden Azar (Hazard) iz Čelzija, dok je drugoplasirani, najskuplji igrač današnjice, Nejmar (Neymar). Na trećoj poziciji je Lionel Mesi (Messi), a možda najveće iznenađenje je da Kristijana Ronalda (Cristiano) uopšte nema među 100 najboljih driblera u Evropi.

Kada su bh. fudbaleri u pitanju, svoje mjesto među 100 najboljih driblera u Evropi je našao iskusni Senad Lulić, kapiten Lacija. Lulić se našao na 66. mjestu ove liste sa indeksom 30, te 2.5 driblinga po utakmici uz 59 posto uspješnosti.

Uz Senada Lulića indeks 30 imaju još i Ludovik Blas (Ludovic Blas, Gunigamp), Dušan Tadić (Sautempton), Tono Garsija (Garcia, Levante), Simone Verdi (Bolonja) i Leon Bejli (Bailey, Bajer Leverkuzen).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.