NOGOMET

Edin Džeko ušao u historiju svjetskog nogometa

Goal.com / Avaz.ba

4.3.2018

Edin Džeko u sinoćnjoj utakmici protiv Napolija (4:2) bio je dvostruki strijelac, a osim što je donio pobjedu Romi, upisao se i u historiju svjetskog nogometa. 

Postigao je 50. gol u dresu Rome. Za Volfsburg je postigao 66 golova u samo dvije godine i tri mjeseca, u Mančester sitiju zabio je tačno 50 golova. 

Naime, bh. reprezentativac sa ta dva gola postao je jedini igrač koji je u tri od pet najvećih evropskih liga zabijao 50 ili više golova. 

Džeko vjerovatno nije niti slutio kakav je niz započeo, kada je zabio prvi gol za Volfsburg prije 11 godina. U tri i po godine, koje je proveo u njemačkom klubu, zabio je 66 bundesligaških golova i etablirao se kao jedan od najboljih napadača Evrope.

Uslijedio je prelazak u Mančester siti, u kojem nije uspio doći do statusa najveće zvijezde kluba, ali je zato i u Premier ligi postigao tačno 50 golova.

Prelaskom u Romu 2015. godine, Džeko je nastavio fenomenalni golgeterski niz i do 50. gola u Seriji A došao nakon dvije godine i osam mjeseci igranja u dresu Vučice. Do ove brojke brže je došao samo u Volfsburgu, u kojem su mu trebale dvije godine i tri mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.