NOGOMET

Vahidin Musemić: Bratu Husrefu je džabe govoriti da se ne nervira

A.DRINJAKOVIĆ

5.3.2018

Sudbina ga nije mazila, prije deset godina operisao je srčane arterije, nedavno je imao moždani udar, ali on se ne da. Legendarni fudbaler Sarajeva Vahidin Musemić gazi osmu deceniju života (71 godina) i raduje se svakom novom danu. 

- Imam određenih problema nakon pretrpljenog moždanog udara, ali nema predaje. Kao sportista, bio sam pobjednik, takav sam i sada. Krećem se mnogo, želim zadržati vitalnost i u ovim godinama – kaže Musemić za “Dnevni avaz”.

Član šampionske generacije bordo tima iz 1967. godine ne ide na utakmice, ali prati sve što se dešava na Koševu, pogotovo zbog brata Husrefa, sadašnjeg trenera Sarajeva.

- Znam da je Husrefu teško, pratim sve šta radi. Odabrao je taj posao i mora se nositi sa svim što on donosi. Ne znam koliko će izdržati, jer se mnogo troši. Često mu govorim da se ne nervira, ali džabe.

Kasno je sada da se mijenja, kao i svako od nas. Ma koliko volio fudbal i Sarajevo, cijena ne smije biti njegovo zdravlje. Zato sam se ja u potpunosti posvetio porodici, imam troje djece i osmero unučadi. To je moje najveće blago – ističe Musemić.

Naš sagovornik posebno je želio naglasiti jednu činjenicu koja ne ide u prilog domaćem fudbalu.

- U moje vrijeme, igrač je mogao u inozemstvo tek kad napuni 28 godina. Zato je tadašnja Jugoslavija imala moćnu ligu u evropskim okvirima, a danas djeca sa 18 godina, pa i mlađa, odlaze iz BiH. Generalno, malo se ulaže u sport i onda je teško očekivati velike uspjehe – riječi su Musemića.


Hase i Pele 

- Imao sam privilegiju igrati protiv velikih zvijezda svjetskog fudbala. No, samo je jedan, Brazilac Pele. A kada su naši fudbaleri u pitanju, onda je to moj uzor Asim Ferhatović Hase. Maštao sam da jednog dana budem kao on, ali je Hase u svemu ostao nenadmašan, i kao fudbaler i kao čovjek – govori Musemić.

 Neponovljiv podvig 

- Mlađe generacije vjerovatno ne znaju u kakvoj smo jakoj konkurenciji osvojili naslov prvaka 1967. Godinu prije, beogradski Partizan je u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona izgubio od Real Madrida, a zagrebački Dinamo je 1967. osvojio Kup sajamskih gradova, preteču nekadašnjeg Kupa UEFA, današnje Evropske lige. Ta naša generacija, sačinjena većinom od igrača iz vlastite omladinske škole, napravila je neponovljiv podvig – naglašava Musemić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.