NOGOMET

Bavarski gigant napunio 118 godina

Z. Š.

5.3.2018

Bajern iz Minhena proslavio je 27. februara 118 godina postojanja, a jedan od najvećih svjetskih klubova osvojio je doslovno sve što se osvojiti moglo.

Zlatne 70-te

Klub je 1900. godine osnovalo 11 fudbalskih igrača, predvođenih Francom Džonom (Franz John). Prvu titulu prvaka Njemačke osvojili su 1932., ali su zlatne godine Bavaraca nastupile sredinom sedamdesetih, kad je nastupala slavna generacija, na čelu s Francom Bekenbauerom (Franz Beckenbauer).

Tada su tri godine zaredom bili prvaci Evrope (od 1974. do 1976. godine). Nakon toga su još dva puta podizali trofej najboljeg evropskog kluba, posljednji put 2013., kada su, pod trenerskom palicom Jupa Hejnkesa (Jupp Heynckes), osvojili sve moguće titule, postali evropski i svjetski klupski prvaci, osvojili evropski Superkup te Kup i prvenstvo Njemačke.

U klupskoj vitrini imaju i Kup kupova, Kup UEFA tako da ne postoji trofej koji Bajern nije osvajao.

U Njemačkoj su već decenijama dominantni, čak su 27 puta bili šampioni.

Izgradili stadion

Bajern od sezone 2005/2006. igra na svojoj Alijanc areni u Minhenu, koju su izgradili svojim novcem i prije vremena otplatili kredit. U 2017. su zaradili 587,8 miliona eura i četvrti su klub na svijetu po zaradi.

Naši među legendama

Bosna i Hercegovina ima čovjeka koji je izuzetno bitan dio historije najvećeg njemačkog kluba, a on se zove Hasan Salihamidžić. Osim što je 2001. godine, osvojio trofej prvaka Evrope s Bavarcima, Salihamidžić je ostao bitan dio kluba. Da je tako, najbolje pokazuje čast koju su mu ukazali prošle godine, kad je izabran za sportskog direktora klub.

Dres Bajerna nosio je i Radmilo Mihajlović, nekadašnji golgeter Željezničara, koji je nastupao u sezoni 1989/1990.

Zanimljivo je da je Zvjezdan Misimović, rođen u Minhenu, došao kao 18-godišnjak u Bajern i većinom nastupao za drugi tim, a zabilježio je i tri nastupa u prvom timu bavarskog giganta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.