NOGOMET

Emeri i dalje ne razmišlja o otkazu, a legendarni Italijan mu poručuje: Ideje se ne mogu kupiti

Avaz Sport

7.3.2018

Je li kriv Unai Emeri? Jesu li krivi igrači? Je li kriva loša sreća i žrijeb koji ih je već u osmini finala spojio s Real Madridom?

Puno je pitanja koja nam se vrte po glavi nakon poraza PSG-a od Real Madrida 1:2 i ispadanja u osmini finala Lige prvaka. Vjerovatno su krivi svi pomalo, ali ono što je jasno nakon dvije utakmice s "Kraljevima" je činjenica da PSG ima fantastične pojedince, ali za uspjeh u Evropi je potrebno puno više od toga - potrebno je da funkcioniraju kao momčad. A to se na Parku prinčeva nije dogodilo.

- Real je protiv sebe imao jako slabog protivnika. PSG je samo grupa igrača. Riječ 'igra' je možda apstraktna, teško objašnjiva, ali je ona napravila svu razliku. Ideje se ne mogu kupiti... PSG-u nedostaje mnogo stvari. Emeri je dobar trener, ali treba iza sebe imati klub, a igrači moraju slijediti njegove ideje. U Evropi je potreban mentalitet, ali i igra. Igra je kao rezultat muzike i scenarija filma - rekao je legendarni italijanski trener Arrigo Sacchi nakon utakmice za Goal.com.

A, što se tiče Unaija Emerija, i sam je svjestan kako je izgledala njegova momčad. Međutim, uprkos neuspjehu, tvrdi da o otkazu ne razmišlja.

- Ne razmišljam sada o tome. Igrači Reala su bili bolji. Mi smo željeli više, ali su nam prvi gol i isključenje ubili sve šanse. Zaslužili su proći dalje. Nije razočaravajuće izgubiti od Reala, ali je razočaravajuće ispasti u osmini finala. Prva je utakmica bila ključna, a mi smo u njoj bili bolji 80 minuta. U uzvratu su oni kontrolirali 60 posto utakmice, a nama naših 40 posto nije bilo dovoljno - rekao je nakon utakmice Emeri.

S druge strane, Realu ove sezone ruže cvjetaju samo na evropskoj sceni. Potpuno su podbacili u domaćim takmičenjima, samo će im treći uzastopni naslov u Ligi prvaka spasiti sezonu.

- Plan nam je dobro prošao. Ušli smo ozbiljno u utakmicu, taktički odigrali onako kako smo i očekivali. Na kraju su igrači ti koji su donijeli pobjedu i to je ključ. Mi vjerujemo u to što radimo. Mislim da razlika između nas i PSG-a nije velika. Oni su odigrali dobro na Santiago Bernabeu, ali kod kuće nisu bili dobri, vjerojatno zbog toga što smo mi igrali dobro. Crveni karton odredio je utakmicu - rekao je Zidane, pa dodao:

"Istina je da smo imali teških trenutaka u prvenstvu i kupu, ali to je dio nogometa. Teško je sve vrijeme održavati visoku razinu. Moraš prihvatiti teške trenutke i nastaviti raditi. Nemoguće je uvijek osvojiti baš sve."

Zidane je komentirao i situaciju Garetha Balea kojeg povezuju s povratkom u Premijer ligu.

- Poštujem sve igrače, pa tako i Garetha. Istina je da je krenuo s klupe u obje utakmice, ali to nije bitno. Moram nekoga izabrati, a Gareth je važan dio ove momčadi i uvijek će to biti - tvrdi francuski trener.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.