NOGOMET

Štimac za Avaz Sport: Osim je moj nogometni uzor

Razgovarao: A. MIZDRAK

19.3.2018

Legendarni hrvatski nogometaš Igor Štimac je u eksluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio o Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću, Robertu Prosinečkom...

Džeko je još jednom potvrdio klasu, kako komentirate njegov nastup protiv Šahtjora?

- Njegova igra i golovi pričaju za njega, a ja sam, kao stručni komentator na jednoj regionalnoj televiziji, mogao samo konstatirati činjenice. Džeko je trenutno među deset najboljih napadača na svijetu.

Mi smo, ipak, na Balkanu, a ovdje nije česta pojava da hvalimo jedni druge. Obično tražimo samo mane. Isti je slučaj i s Džekom.

- Dobro se sjećam da su ti vaši upravo za Džeku govorili: “Prodali smo hajvana”, takvi smo mi, Balkanci. Koga mi nismo pos**li, degradirali i omalovažavali! Svi mi moramo otići u inozemstvo kako bismo dobili potvrdu vrijednosti. Vani je to drugačije, vani se cijene prave vrijednosti. Pa, vidite da se Rim naklonio Džeki, to je drugi svijet. Vjerujem da će se u narednoj utakmici, kad Džeko ne postigne pogodak, opet pojaviti oni koji će mu tražiti mane. Mi smo nepopravljivi.

Osim Džeke, u četvrtfinalu Lige prvaka BiH imat ćemo i Miralema Pjanića. Pratite li njegove nastupe za Juventus?

- Pjanić je vanserijski igrač, posjeduje sve što je potrebno za jednog vrhunskog veznog igrača. Nije isključeno da ga u narednim godinama vidimo kao nasljednika Luke Modrića u Real Madridu, zašto da ne, samo ako to Pjanić želi. Slični su građom i igrom.

Upravo će Džeko i Pjanić biti nosioci naše reprezentacije u narednom kvalifikacionom ciklusu.

- Selektor Prosinečki mora biti sretan zbog Džekine i Pjanićeve forme. Poznavajući Robija, znam sigurno da će mu oni biti nosioci igre, a kroz njih dvojicu će podizati formu ostalih mladih igrača, koji su vam izuzetno talentirani. Generalno, Bosna i Hercegovina ima odličnu selekciju i ne bi me čudilo da budete ugodno iznenađenje u narednom periodu. Uvjeren sam da će Prosinečki napraviti odličan rezultat sa “Zmajevima”.

I Vi ste prije nekoliko godina bili kandidat za selektora BiH, tada je izabran Mehmed Baždarević.

- Tačno je, tada sam ja bio transparentan. Predstavio sam svoje viđenje ljudima iz Nogometnog saveza BiH, oni su bili ugodno iznenađeni, ali eto, nisam izabran. Što? Znaju oni.

Vezali su Vas i za klupu Fudbalskog kluba Sarajevo?

- To sam čitao u medijima. Meni nepoznati ljudi provlačili su me kroz tu priču. Kako god, imponira mi da me vežu s klubom kakvo je Sarajevo.

U Hajduku ste u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća dijelili svlačionicu sa Mirsadom Hibićem i Blažom Sliškovićem. U kakvim ste danas odnosima s njima?

- Hibić je divan momak i čestit momak. Ja sam, kao kapiten, odmah kod njega prepoznao prave vrijednosti i bio je izuzetno pouzdan na lijevoj strani. Izgubili smo kontakt.

A Slišković?

- Ne čujem se s Bakom. Nekorektan je bio u svemu što je radio. Ali, nije on meni neki problem, on je najgori za sebe samoga. Vidim da su mu u Zrinjskom tražili zamjenu kao treneru iako je bio na prvom mjestu. Valjda to dovoljno govori o njemu. Ako dobije otkaz, sigurno će opet mene okriviti za to.

Nijedan nogometni razgovor kod nas, Bosanaca i Hercegovaca, ne može se završiti bez legendarnog Ivice Osima. Kakvo mišljenje imate o njemu?

- Osima najviše respektiram u nogometnom svijetu. Od njega sam naučio mnogo toga. On je moj nogometni uzor.

Šta Vas je, konkretno, naučio Osim?

- Naučio me je da ne odstupam od nogometne logike. Naučio me je da vodim računa o onih 11 igrača koje sam izabrao u startnu postavu i da se ne zamaram onima koji su na klupi i koji su nezadovoljni.

U kakvom su Vam sjećanju ostale utakmice u kojima ste s Hajdukom gostovali na Grbavici i Koševu? 

- Ma, to je bilo med i mlijeko. Divna su to gostovanja bila u odnosu na Nikšić, Podgoricu, Niš i Zenicu. Koševo mi je ostalo u posebnom sjećanju, jer sam na posljednjem gostovanju na tom stadionu postigao pobjedonosni pogodak. Inače, Željo i Sarajevo gajili su lijepu igru i bio je užitak igrati protiv njih.

Hoće li Hajduk osvojiti prvenstvo Hrvatske, prišli ste na šest bodova zagrebačkom Dinamu? 

- Prišli smo na šest bodova zaostatka, u igri smo, ako se tako može reći. Nada je počela tinjati, ne zbog toga što mi blistamo nego zato što je Dinamo u rasulu. Vidim da su doveli Nikolu Jurčevića za trenera, on bi im trebao biti spasilac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.