NOGOMET

Mesi tek drugi najvrjedniji fudbaler svijeta

Avaz Sport

20.3.2018

Premda se cijelu posljednju deceniju među nogometnim fanovima lome koplja ko je najbolji na svijetu - Leo Mesi (Messi) ili Kristijano Ronaldo (Cristiano) prema švicarskom nezavisnom institutu za nogometnu statistiku i istraživanja (CIES), niti jedan od njih dvojice ne drži titulu najvrjednijeg nogometaša na planetu. 

Brojni fanovi ostali su iznenađeni izvještajem CIES-a, koji je za najvrjednijeg igrača na svijetu izabrao engleskog reprezentativca i igrača Totenhema Herija Kejna (Harry Kane). Naime, dvije varijable koje odlučuju o najvrjednijem igraču su novac potrošen na kupovinu igrača i trenutni potencijalni iznos odštete.

Prema tom algoritmu, CIES trenutnu vrijednost napadača Spursa procjenjuje na 198 milion eura, jedan milion više od Mesija. Zašto su baš njih dvojica na prvom i drugom mjestu ovog poretka? Logika je jasna. Obojica su igrači potekli u omladinskim školama svojih klubova, tako da za njih Totenhem i Barcelona nisu potrošili niti eura u ime odštete. Zato upravo Kejn i Mesi imaju najveću potencijalnu vrijednost.

Treći na listije Dele Ali (Alli), pa Antoan Grizman (Antoine Griezmann), Paulo Dibala (Dybala), Mohammed Salah, Markus Rašford (Marcus Rashford), Lorenco Insinje (Lorenzo Insigne), Robert Levandovski (Lewandowski), a top 10 zaključuje Atletikov Saul Niguez.

S obzirom na to da je Mančester junajted 2003. godine za Ronalda Sportingu platio nešto više od 15 miliona eura, a Real za istog igrača 2009. čak 94 miliona eura – što je u tom trenutku bio najveći transfer svih vremena – ne čudi da Portugalca nema niti među top 50 na popisu CIES-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.