NOGOMET

Alonsu prijeti zatvorska kazna

N. R.

21.3.2018

Bivšem španskom fudbaleru Ćabiju Alonsu (Xabi) prijeti pet godina zatvora zbog utaje poreza dok je nosio dres Real Madrida, piše španski ACB.

Alonso se tereti da je u periodu od 2010. godine i 2012. godine oštetio državu za dva miliona eura i španski tužioci traže kaznu od pet godina.Ovaj 36-godišnji fudbaler, koji se povukao iz fudbala 2017, samo je jedan u nizu fudbalera optuženih za utaju poreza u Španiji, poslije Kristijana Ronalda (Cristiano), Mesija, Luke Modrića, Rikarda Karvalja (Ricardo Carvallo) i drugih, ali nijedan nije služio kaznu iza rešetaka.

Prema španskom zakonu, ukoliko se prvi put dogodi kršenje poreskog sistema države i ako je kazna niža od dvije godine, može da se odsluži van zatvora. 

Međutim, prema pisanju španskih medija u slučaju bivšeg veziste Real Sosijedada, Liverpula, Reala i minhenskog Bajerna tužioci traže dva i po puta višu kaznu. 

Trofejni fudbaler tokom karijere je bio dio selekcije Španije koja je dominirala svjetskim fudbalom sa dvije evropske titule i jednom svjetskom od 2008. do 2012. godine, a osvojio je i dvije Lige prvaka sa Liverpulom i Real Madridom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.