LEGENDA O ZMAJU

Legendarni Batistuta: Roma bez Džeke ne bi napravila ništa

Index.hr

23.3.2018

Bio je jedan od najboljih i najomiljenijih nogometaša svog vremena. 

Gabriel Batistuta, taj magični Argentinac, za sve nas koji smo bili inficirani nogometom u devedesetima, bio je puno više od običnog goniča lopte. 

Najbolje trenutke velike, premda ne i trofejne karijere, proveo je u Firenci, a ponajviše zbog njega male Viole su širom svijeta imale pravu armiju simpatizera. Bilo je nešto neodoljivo u njegovoj igri, načinu na koji je zabijao golove, kako im se veselio, bilo je nešto zavodljivo u fizionomiji junaka iz nekakvih drevnih mitova i zaraznom osmijehu koji je bio njegov zaštitni znak.

Batigol - jedan od najvećih i najomiljenijih igrača ikad

U njegovo vrijeme nogometnim travnjacima harali su možda i bolji igrači - Ronaldo, Ronaldinjo (Ronaldinho), Zidan (Zidane), Figo… - no, kad bismo sad napravili anketu u kojoj bismo birali najomiljenijeg nogometaša svih vremena, Gabriel Omar bio bi visoko plasiran na toj listi. Jer, niko ko ga je gledao kako igra barem jednom nije mogao ostati imun na ono što je vidio – Batigol je bio jedan od posljednjih Mohikanaca, simbol romantičnog nogometa, prije nego što je taj isti nogomet u međuvremenu postao talac globalnih korporacija, marketinga, televizijskih kuća, selfie navijača, bogatih tajkuna... drugim riječima, divljeg i surovog kapitalizma.

U devet godina igranja za klub iz Firence i u 268 odigranih utakmica, Batistuta je zabio čak 169 golova, donijevši Fiorentini italijanski Kup i Superkup 1996.

Bio je ikona Firence, a u tandemu s Totijem (Totti) donio duplu krunu Romi.

Premda teška srca, 2000. napušta Firencu, svjestan da s Fiorentinom nikad neće do naslova prvaka. Prelazi u Romu i već prve godine u tandemu s Totijem osvaja duplu krunu. 

Ta titula prvaka bila je samo tačka na i fantastične karijere jednog velikog nogometaša.

Bio je najbolji strijelac Italije, dvaput Copa Americe, a postao je i rekorder u katarskoj ligi. Pele ga je 2004. godine proglasio jednim od najboljih živućih igrača svijeta, bio je argentinski igrač godine 1998., godinu dana kasnije Fifa ga je proglasila trećim najboljim igračem svijeta, a 2013. primljen je u Kuću slavnih italijanskog nogometa.

Ikona Fiorentine i legenda Rome dala je intervju za italijanske medije u kojem je nahvalila Edina Džeku, najboljeg igrača Vučice. 

- Edin Džeko je sjajan igrač i Roma je napravila pravu stvar što ga nije prodala u januaru. Bez njega ne bi uspjeli doći do četvrtfinala Lige prvaka - rekao je Batistuta, te dodao: "Roma je uvijek jako blizu vrha, ali problem je što je Juventus i dalje prejak za sve ostale."

Džeko je ove sezone odigrao 37 utakmica za Romu, a postigao je 17 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.