REPREZENTACIJA

Prosinečki nakon prve pobjede kao selektor "Zmajeva": Ne smijemo poklanjati loptu protivnicima

Piše: A. DRINJAKOVIĆ

25.3.2018

Treća sreća i Robert Prosinečki je ostvario prvu pobjedu kao selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. “Zmajevi” su u petak navečer u Razgradu pobijedili (1:0) borbenu i rastrčanu, ali kvalitetom siromašnu, selekciju Bugarske.  

Tokom januarskih provjera u Americi (0:0 protiv SAD i poraz 0:1 od Meksika) Prosinečki je konačno, barem nekoliko treninga, radio s najboljim što naš fudbal ima. Imao je na raspolaganju najveće zvijezde Edina Džeku i Miralema Pjanića, bio je tu Sead Kolašinac, ali je šansu dao i mladim igračima.

- Rotirali smo dosta igrača, za šta, između ostalog, i služe kontrolni susreti. Bilo je tu kvalitetnih stvari i u jednom periodu smo igrali veoma dobro. No, pravili smo i greške kojim smo protivnika vraćali u igru i moramo popraviti te stvari.

Bilo je perioda kada smo dobro držali loptu i kada bismo bilo šta napravili na sredini terena, dolazili bismo u šanse. Griješili smo dosta u dodavanjima, poklanjali smo loptu protivniku, što se ne smije dešavati. To ćemo ispraviti protiv Senegala u utorak u francuskom Lavru – kazao je Prosinečki nakon susreta.

Prosinečki je igrao u ofanzivnoj formaciji 4-3-3 i tako potvrdio da će “Zmajevi”, u skladu s njegovom sportskom filozofijom, igrati napadački fudbal. Strijelac za naš tim bio je Kenan Kodro, odnedavno napadač švicarskog Grashopera.

- Prva pobjeda je važna. Sretan sam zbog gola, malo sam se šunjao, lopta je ušla i dobro je što smo dobili - kazao je Kodro.

Sin legende bh. fudbala Mehe Kodre je istakao:

- Nije problem na kojoj ću poziciji igrati. Znam da ću uvijek dati sve od sebe. Pokušat ću uvjeriti selektora da mogu igrati na bilo kojoj poziciji – istakao je Kodro.

Dobre intervencije 

Na našem golu je umjesto Asmira Begovića (u dogovoru s Prosinečkim nije bio u kadru) stajao Ibrahim Šehić. Golman azerbejdžanskog Karabaga je u nekoliko navrata dobro intervenirao.

- S obzirom na to da igramo prvi put u ovom sastavu i u ovoj formaciji, možemo biti zadovoljni. Bilo je dosta grešaka, ali pobijedili smo i na dobrom smo putu da napravimo sistem koji nama odgovara - rekao je Šehić koji je jučer s ostatkom ekipe iz Bugarske, preko Istanbula, otputovao u francuski Lavr.

Stoper kao desni bek 

Stoper holandskog prvoligaša Groningena Samir Memišević odigrao je svih 90 minuta u državnom dresu, i to na poziciji desnog beka.

- Izuzetna mi je čast što sam u reprezentaciji i ovo je bilo mojih prvih 90 minuta u nacionalnom dresu. Zadovoljan sam iako nisam igrao na svojoj prirodnoj poziciji, ali vjerujem da sam dobro odgovorio zadatku. Ovom pobjedom možemo biti zadovoljni - kazao je Memišević.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.