NOGOMET

Mane: Nikad ne pijem alkohol i klanjam pet puta dnevno

Avaz Sport

26.3.2018

Napadač Liverpula i senegalske reprezentacije dao je zanimljiv intervju prije utakmice s Bosnom i Hercegovinom, a progovorio je i o svom poimanju vjere.

 - Religija mi je važnija od bilo čega. Poštujem pravila islama i molim se pet puta dnevno i nikada, baš nikada, ne pijem alkohol, kazao je Mane, pa je dodao:

- Ne postoji nijedan problem između mog prakticiranja vjere i uspjeha. Uvijek sam želio postati fudbaler, a moji roditelji su veoma ponosni na činjenicu da sam u tome uspio. Ni u jednom trenutku mi vjera nije odmogla, samo mi je pomogla da uspijem.

Mane i njegov saigrač, Egipćanin Mohamed Salah, posjećuju lokalnu liverpulsku džamiju svake nedjelje nakon treninga, te petkom odlaze na džumu. Muslimani u Engleskoj koji vole fudbal, a posebno djeca u Liverpulu, su oduševljeni kada vide ove dvije fudbalske zvijezde.

Mane i Salah rado porazgovaraju sa svima, te poziraju za fotografiranje.

Mane je odrastao u malom selu Bambali, u južnom Senegalu, u duboko religioznoj porodici. Njegov otac je bio imam najveće džamije u tom dijelu zemlje, a Mane je kad je postao zvijezda engleskog Premijeršipa, platio rekonstrukciju tog vjerskog objekta.

Baš kao i njegov saigrač Mohamed Salah, ali i kao mnogi drugi afrički igrači, Mane često novac daje u dobrotvorne svrhe i pomaže gladnima i bolesnima.

- U Senegalu je 90 posto muslimana i možda 10 posto krišćana i svi žive u harmoniji i miru, kao pravi prijatelji. Moj najbolji prijatelj Luka je krišćanin i mi smo uvijek posjećivali jedni druge, kazao je Mane.

Početak za ovog fudbalera u njegovoj afričkoj domovini nije bio lagan.

- Živio sam u malom mjestu u Senegalu, bili smo odsječeni od svijeta, ali uvijek sam vjerovao da mogu uspjeti. Sada sam tu gdje jesam, ali ne planiram odustati. I dalje dajem sve od sebe, a fudbal mi je uz vjeru nešto najvažnije u životu – kaže Mane.

Dolazak na Otok, u fudbalski raj, nije mu protekao bez problema.

- Bilo mi je malo teško u Engleskoj na početku zbog hladnoće i kiše, ali volim fudbalsku kulturu u ovoj zemlji. Neko vrijeme sam se zadržavao u hotelu, ali sada više uživam u Liverpulu. Zadovoljstvo mi je biti u ovako velikom klubu i raditi s menadžerom Jirgenom Klopom (Jurgen Klopp). On je zaista fantastičan, svi igrači ga cijene i vole – rekao je Sadio Mane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.