NOGOMET

Misimović za "Avaz": Prije smo se plašili i nabijali lopte, a Prosinečki želi da igramo

Misimović: Još nema dovoljne uigranosti

Piše: M. TANOVIĆ

2.4.2018

Kad je bilo burno i kad se lomilo oko selektora, Zvjezdan Misimović je, u funkciji savjetnika Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za sportska pitanja, letio po Evropi i obavljao razgovore s kandidatima za užarenu klupu “Zmajeva”. A sada, kad su se stvari slegle, a Robert Prosinečki počeo slagati tim koji će u jesen krenuti u pohod na plasman na Evropsko prvenstvo, dao je malo oduška sebi i porodici.  

Nekadašnji veznjak i, slobodno možemo reći, mozak nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine sa porodicom je na odmoru u Majamiju.

Pričati u pola sedam ujutro o reprezentaciji? Mada je tek otvorio oči kad smo ga nazvali, Zvjezdanu nije bilo mrsko.

Ispalo dobro

- Pa, na osnovu ovoga što sam vidio u ove četiri utakmice, moglo bi ispasti dobro. Bila je prvo američka turneja, ali tek je sada Prosinečki imao na raspolaganju skoro sve igrače. Očigledno je da on zahtijeva da se igra fudbal, mada se vidi da tu još nema pretjerane uigranosti i provođenja njegove filozofije, za šta nije imao vremena. No, moj opći dojam je dobar – rekao nam je Misimović.

Zvjezdan kaže da je nastup Bosne i Hercegovine protiv Senegala u Lavru bio još bolji ako se zna šta su naši igrači pretrpjeli samo dva dana ranije.

- Splet okolnosti je bio loš. Loše vrijeme, snijeg, otežane pripreme… a još nije bio optimalan ni plan putovanja. U današnje vrijeme ne smije se desiti da ti fudbaleri s utakmice na utakmicu putuju čitav dan bez obzira na to što su obje prijateljske. I ako sve te faktore sabereš, dobro je ispalo – dodao je Zvjezdan.

Misimović je bio fudbaler poteza, koji bi se savršeno uklapao u današnju viziju Prosinečkog. Naš selektor, očito, želi da naš tim igra i dominira, bez preskakanja. No, nakon odlaska velikog broja fudbalera koji su važili za majstore, od samog Zvjezdana pa sada do Harisa Medunjanina, nameće se pitanje možemo li s ovim timom igrati onako kako Prosinečki želi.

Prepoznatljiv stil

- Ma, možemo. Bez obzira na te promjene, imamo fudbalere koji mogu igrati lijep fudbal. Raduje me što Prosinečki ima tu viziju, jer smo ranije igrali sa strahom i prečesto posezali za nabijanjem lopte. Upravo nam je to nedostajalo, a ako nastavi ovako, Prosinečki će nam brzo izgraditi prepoznatljiv stil, bez obzira na to s kim budemo igrali - istaknuo je Misimović.

O oproštaju Medunjanina, Zvjezdan kaže da nije iznenađujući.

- Hari je bio veoma bitan član reprezentacije. Vjerovatno je osjetio da više ne može da izdrži taj ritam. Igra u Sjedinjenim Američkim Državama, putovanja u reprezentaciju su duga, stižu ga godine… Mnogo je tu faktora, ali je činjenica da će nam nedostajati – zaključio je Misimović.

Dan s legendama na Enfildu  

Misimović je nedavno ponovo obukao kopačke. U revijalnoj utakmici na kultnom liverpulskom Enfildu Zvjezdan je nastupio za legende Bajerna protiv legendi Liverpula. U društvu nekadašnjih asova, poput Stivena Džerarda (Steven Gerrard), Majkla Ovena (Michael Owen), Jana Raša (Ian Rush), Luke Tonija (Luca), Roja Makaja (Roy Makaay), Đovanija Elbera (Giovane)...

- Bilo je fenomenalno, pun stadion, opuštena i prijateljska atmosfera, toliko dobrih fudbalera. Veoma lijepo, a osim toga, bio je i taj humanitarni aspekt. I nisam bio loš –s osmijehom kaže Zvjezdan.

Ovo je, zanimljivo, bio prvi put da je Misimović osjetio teren legendardnog stadiona.

- Ma, čitava Engleska je takva. Enfild je sjajan, atmosfera je izvanredna… No, najviše mi je drago što sam vidio stare prijatelje i s njima podijelio jedan lijep dan – dodaje Misimović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.