INDEX.HR O DŽEKI

"Dijamant" je vječan: Zato što je do svjetla Olimpika došao preko zgarišta Grbavice

Index.hr

11.4.2018

Izvedba Edina Džeke sinoć na Olimpiku protiv Barcelone nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Džeko je izabran za igrača utakmice, u kojoj je njegova Roma sa 3:0 savladala i iz Lige prvaka izbacila Barcelonu, a danas je top-tema u svjetskim sportskim medijima.

Ugledni hrvatski novinar Zvonko Alač objavio je na portalu Index.hr sjajan tekst o "Dijamantu", koji vam u cijelosti prenosimo.

"Sjećam se da sam puno plakao kao dijete jer je svakog trenutka postojala mogućnost da te neko ubije. Majka mi je spasila život kada mi jednom nije dopustila da igram fudbal s prijateljima na livadi. Nekoliko minuta kasnije granata je pala na tu livadu i mnogi moji prijatelji su poginuli."

Džeko i Željo obnovili su dom

Ovako se Edin Džeko, koji je kao dječak cijelu opsadu Sarajeva proveo u rodnom gradu, prisjetio kako je kao šestogodišnjak preživio četnički masakr djece u kvartu Otoka.

Kada je obruč maknut, kao desetogodišnjak je s vršnjacima golim rukama krčio zapaljene ruševine Grbavice, legendarnog stadiona njegovog Želje, nad kojim su se okupatori također iživljavali, kao i na svim simbolima grada. Ali, Željo i Džeko obnovili su dom.

Rim, koliko god lud bio, ne može impresionirati onoga koji je odrastao u Sarajevu.

Prije godinu, povodom nevjerovatno efikasne sezone velikog bosanskog golgetera, pete prvenstvene utakmice na kojoj je zabio dva gola i druge evropske, u kojoj je zabio hat-trick, pisali smo tekst o njemu, u kojem stoji ovo: "Ko je prošao Bosnu, italijanski luđački vrtuljak emocija mu ne može teško pasti."

Još ranije, u 14. kolu Serije A, Džeko je došao do čak 17 golova u 20 nastupa za Romu od početka sezone, čime je srušio 16 godina stari rekord velikog Gabriela Batistute, koji je u jesen 2000., na početku kampanje u kojoj će Roma osvojiti treći i za sada posljednji scudetto, zabio 15 pogodaka u prvih 20 utakmica.

Od blata do neba i natrag: Slijepac, biljka i slabić iz vrtića srušio je Batistutin rekord

Džeki je to donijelo ulazak u golgetersku historiju slavnog kluba, nakon samo godinu i dva mjeseca u Romi, kada su mu navijači prilikom dolaska priredili veličanstveni doček te jedva pola godine nakon što su mu na tribinama pjevali pogrdne pjesmice, a na cesti radili sačekuše.

"Edin Džeko nesposoban je zabijati golove i protiv najtrulijih odbrana. Kapiten BiH potpuno je izvan forme, spor, na terenu ne izgleda poput nogometaša, nego biljke posađene na travi. Psihički je slomljen i pokazuje mentalnu snagu djeteta iz vrtića. Onaj što na teren izlazi u dresu Rome s imenom Džeko na leđima - nije Džeko!" Tako su tačno godinu o njemu pisale ozbiljne rimske novine "Il Messaggero".

Statistički najgoreg napadača Serije A, skupu promašenu investiciju Rome i specijalista za promašaje koji je u prvih 16 utakmica zabio tek tri gola (od čega dva iz penala) navijači su zvali krajnje pogrdno, "Edin Cieco", što znači slijepi.

Klocov poučak

Ali Džeko se nije predavao: "U Italiji vas, kao i u Bosni, ne kritiziraju, nego vrijeđaju. Tako da sam ja navikao na to", komentirao je čovjek kojeg su od početka karijere u rodnom gradu podrugljivo zvali Kloc, što u sarajevskom žargonu znači smoto, kilavac, nespretnjaković. Džeko nije od puno riječi, ali je tada i poslije svega, dokazao da je od itekako puno golova.

Nakon što je spomenutu veliki krizu spektakularno pobijedio tako što je prošlu sezonu završio kao najefikasniju u karijeri (ukupno 39 golova) te prvi strijelac Serije A (29), došla je teška situacija u ovoj sezoni.

Nije htio biti subjekt robne razmjene, nego čovjek s mozgom i srcem. Koliko znate nogometaša da ova dva organa stavljaju ispred novčanika?

Džeko je u decembru i januaru postigao samo tri gola, Roma se nije mogla maknuti s petog mjesta. Istovremeno, Antonio Konte (Conte) propadao je sve dublje u Čelziju, pa se nametnula potreba da si dva davljenika pruže ruke. I sve je dogovoreno, Batshuayi stiže u Romu, a put Čelzija će Džeko.

Ali on je napravio nešto nezamislivo u današnjem nogometu. Odbio je transfer iz ljubavi prema gradu i klubu u kojima je samo dvije i po godine. Usprkos tome što su ga u Rimu zvali slijepcem, biljkom, slabićem iz vrtića. Bez obzira na to što ga je Roma jako željela zamijeniti daleko mlađim i također sjajnim napadačem i što bi se vratio u jaču i atraktivniju ligu.

Džeko nije htio biti subjekt robne razmjene, nego čovjek s mozgom i srcem. Koliko znate nogometaša da ova dva organa stavljaju ispred novčanika?

Fantastičan podvig koji je ostvario u Napulju, bio je samo zagrijavanje za njegovo životno djelo

Sigurno ne znate nijednog koji je zatim napravio ono što je uspio Džeko: postao prvi nogometaš koji je zabio barem 50 golova u svakom od ovih prvenstava - Bundesligi, Premier League i Seriji A.

I to je napravio tamo gdje Džeko nikada ne zakaže, na velikoj utakmici, sjetite se samo kako je Sitiju donio naslov protiv QPR-a. Do spomenutog golgeterskog podviga došao je duplim poentiranjem kod vodećeg Napolija, na najtežem gostovanju. Ali Džeko se tako tek zagrijavao za novu veliku noć njegove karijere, revanš četvrtfinala Lige prvaka protiv Barcelone.

Napravio je to i prošle sedmice na Kamp Nouu, kada je u porazu 1:4 održao Romu na životu, bolje reći životarenju. Prvo nad njim nije dosuđen čisti penal, a zatim je počasnim golom gostima dao kakvu-takvu nadu za revanš.

Najuglednije stopere svijeta otresao je "kao šljivu"

A tamo, na Olimpiku, kao što smo pisali, gledali smo Džekin šou. Prvo je u 6. minuti pokupio sjajno De Rosijevo proigravanje, otresao Umtitija i zabio za 1:0. To mu je bio treći gol protiv Barcelone u LP-u, koja mu je postala najčešća mušterija u tom takmičenju.

Zatim je u 58. pokazao koliko je nadmoćan i protiv drugog uglednog stopera favorizirane Barce. Odlično je pred golom gostiju okrenuo Piquea i krenuo sam prema vratima, pa njegovu čuvaru nije preostalo ništa drugo nego da ga sruši. Iz penala koji je izborio Džeko, De Rosi pogađa za 2:0.

Ali kao i uvijek kada je o Džeki riječ, on momčadi i navijačima nije dao "samo" golove. I ovom prilikom pokazao je ono što uvijek pokazuje: da je igrač za velike utakmice i koliko je nesebičan, moćan, požrtvovan svestran, vješt. Protiv sebe je imao praktično nepropusnu odbranu koja je u 31 utakmici La Lige primila tek 16 golova, dok je u devet susreta Lige prvaka primila samo tri zgoditka. Barcelona je pritom posebno jaka u skoku. Ali Džeko protiv snažnog Umtitija i visokog Piquea nije izgubio nijedan duel glavom. Usput je u dvobojima s njima žonglirao s nogama za koju mu se lopta lijepila.

Pršo susreće Olića u tijelu fajtera koji zabija 30+ po sezoni u nekoliko najjačih liga svijeta

Prvi napadač, ali i prva crta odbrane. Virtuoz s loptom i terijer bez nje. Nevjerovatno je koliko Džeko znači i dvosmjerno radi za momčad. Zamislite kombinaciju Dade Prše i Ivice Olića, koja k tome daje 30+ golova po sezoni i to u nekoliko najjačih svjetskih liga. Usprkos svemu tome, još uvijek mu se mnogi podsmjehuju i podcjenjuju ga.

Džeko je protiv Barcelone dakle bio glavni napadač i ključni branič njegove momčadi. Kontrapresing Rome bio bi nezamisliv bez toliko pokretnog i požrtvovnog igrača. Stiskao je Barcelonu kada je kretala u napad i bio onaj kojeg je tražila svaka lopta prilikom ofenzive njegove momčadi.

Kralj Rima detronizirao Totija tako što je nevidljivim i nebitnim učinio Mesija

Zato je više od ikoga zaslužio da ga se slavi kao junaka jedne od najvećih pobjeda u historiji Rome i jedne od najvećih senzacija u historiji Lige prvaka.

Ako iko ima to pravo, onda je to čovjek koji je za naslov Kralja Rima detronizirao Totija tako što je nevidljivim i nebitnim učinio Mesija.

Neka mala vidi kolika joj je stari legenda

I zato je odlično da je nakon utakmice u deliričnu svlačionicu Rome, u kojoj su se njegovi saigrači polijevali, urlali i lupali, doveo svoju dvogodišnju kćerkicu. "Neka mala vidi kolika joj je stari legenda."

Ali, nikada to ne bi postao pod svjetlima Olimpika da nije stasao na zgarištu Grbavice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.