NOGOMET

Kenan Kodro za Sport Avaz: Eksplodirat ću kad se vratim u Bundesligu

A. M.

13.4.2018

Imao je blistavu sezonu u španskoj Primeri u dresu Osasune, a onda je u julu 2017. godine u transferu vrijednom tri miliona eura Kenan Kodro prešao u Majnc.

No, nije se bosanskohercegovački reprezentativac baš naigrao u njemačkom bundesligašu, a realno, samo 228 minuta provedenih na terenu u dresu Majnca bilo je pramalo da Kenan pokaže svoj raskošni talent.

Puni stadioni

Uprava Majnca odlučila je da bh. napadača u februaru pošalje na posudbu u švicarski Grashoper, a tamo se sin legendarnog Mehe Kodre potpuno preporodio. Standardan je u timu, postiže golove...

- Nijedna liga na svijetu nije laka pa tako ni švicarska Superliga. Danas svi igraju nogomet... Švicarci ulažu u nogomet i prvenstvo je veoma zanimljivo. Forsiraju mlade igrače, stadioni su puni i mogu reći da sam zadovoljan viđenim – kazao je Kodro za “Dnevni avaz”.

Donedavno je Kenanov otac Meho, također, radio u Švicarskoj kao trener Serveta.

- Meho je legenda, čim sam stigao u Švicarsku, svi su me pitali za njega. Pratili su njegov rad u Servetu. Eto, sad je bez kluba i prati moje igre – kazao je Kodro.

Sjajnu formu Kodro je prenio i u reprezentaciju, za koju je na nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Bugarske postigao jedini pogodak (1:0).

- Hvala Bogu na tom pogotku, mnogo mi znači. Uvijek je poseban osjećaj dati gol u dresu najvoljenije reprezentacije. Moram zahvaliti selektoru Robertu Prosinečkom na ukazanom povjerenju. Moje je da radim, da treniram i da dokažem Prosinečkom da je u pravu što me poziva u reprezentaciju – kazao je Kodro.

A o radu sa selektorom Prosinečkim, Kodro ima samo riječi hvale.

- Prosinečki je bio vrhunski nogometaš, dovoljno je samo pogledati spisak klubova za koje je nastuapo. Svakako da se od njega na svakom okupljanju dosta toga može naučiti – kazao je Kodro.

Popularni Robi insistira na napadačkom nogometu u formaciji 4-3-3. Kodri prija takav stil igre.

- Novi selektor, novi načini rada i novi sistem igre. Trebat će vremena dok uigramo novu formaciju, ali sve će to ubrzo biti u najboljem redu. Meni odgovara ofanzivna igra reprezentacije, jer više dolazim u priliku za gol – rekao je Kodro.

Nogomet je čudan

Već ovog ljeta, Kodro se vraća sa posudbe u matični Majnc, a kako kaže, svojim radom želi se zadržati u jednoj od najboljih liga svijeta – Bundesligi.

- Nogomet je čudan, ali ja imam jasan cilj, a to je da se još nekoliko sezona zadržim u Bundesligi i da već ovog ljeta, kad se vratim, eksplodiram u dresu Majnca – zaključio je Kodro.

Jugoslavenska grupica

Iako je stanovnik Ciriha tek nepuna tri mjeseca, Kodro kaže da je impresioniran gradom sira, čokolade i satova.

- Cirih je prekrasan grad. Za svakoga ima ponešto. U Grashoperu ima jedna fina grupica igrača iz bivše Jugoslavije pa se svi zajedno družimo, idemo na večere... tako da je, zaista, predivno biti stanovnik Ciriha – kazao je Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.