NOGOMET

Kakva nepravda: Bufon je neslavno otišao zbog saigrača koji je žestoko udario sudiju Olivera

Index.hr

16.4.2018

Novi ugao gledanja na sada već glasovitu situaciju s kraja revanša četvrtfinala Lige prvaka između Reala i Juventusa otkriva da je Majkl Oliver (Michael Oliver) crveni karton dodijelio opravdano, ali pogrešnom igraču.

Daglas Kosta (Douglas Costa), a ne ĐiĐi Bufon (Gigi Buffon), trebao je biti isključen zbog fizičkog nasilja prema sudiji tokom žestokih protesta igrača Juventusa.  

Oni se nikako nisu mogli pomiriti s tim što je engleski arbitar u nadoknadi, pri rezultatu 3:0 za Juve, dosudio penal za Real nakon što je Benatia pred golom gurnuo Vaskeza (Vazqueza). Jasno je i zašto, senzacionalnim rezultatom u Madridu poništili su Realov trijumf istim rezultatom u Torinu, a onda, po isteku regularnog vremena, njihovu suparniku "poklonjen" je penal, iz kojeg Real ima najveću priliku za pobjedu Juventusa učiniti pirovom, a umjesto u produžetke, Real ide u polufinale.

Zato su "Juventini" okružili sudiju uvjeravajući ga da nije penal, a najenergičniji bio je golman.  

Na snimku obratite pažnju na to kako sudija ne poseže za crvenim kartonom, iako igrači Juventusa galame na njega, sva dok ga s lijeve strane podmuklo u rebra udari Daglas Kosta.

Iako je Oliver bio usred gužve i okružen neprijateljski nastrojenim igračima, dakle pripremljen na neugodnosti, nije očekivao ovako jaki fizički napad i nakon udarca u jedno od najosjetljivijih mjesta zateturao je.  

S obzirom na to da je udarac došao s iste strane kao i najglasniji Bufon, engleski sudija okrenuo se da vidi ko ga je udario. Ali Brazilac je iskoristio svoju malu visinu u odnosu na saigrače pa je ostao neprimijećen, a zahvaljujući poznatoj vižljavosti, pobjegao je iz kadra.

Oliver je, dakle, vidio samo kako se Bufon nadvio iznad njega urlajući, pa mu je pokazao crveni karton i zbog "udaranja". 

Naravno, Bufon je žestoko protestirao sudiji i unosio mu se u lice, ali zbog toga sigurno nije isključen. Uostalom, to su radila barem još trojica igrača Juventusa, pa nisu dobili crveni karton.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.