NOGOMET

Mamić: Ako sam kriv ja, krivi su i Modrić i Lovren!

Avaz Sport

17.4.2018

Bivši čelnik Nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić, kojemu se na osječkom Županijskom sudu, uz još trojicu okrivljenika, sudi za izvlačenje novca iz zagrebačkog kluba, ustvrdio je da nije kriv.

Mamić je poručio da je žrtva konstruiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen "cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika", prenosi Fena.

Kazneno djelo 

Iznoseći svoju odbranu, Mamić je kazao da želi upozoriti na sve nezakonitosti koje je USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) napravio kako bi konstruirao optužnicu protiv njega, koju je nazvao političkim pamfletom i najobičnijom konstrukcijom.

Odbacio je optužbe da je oštetio Dinamo ocijenivši da bi, ako postoji kazneno djelo, na optuženičkoj klupi trebali biti i hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren.

- Ako smo učinili kazneno djelo, učinili smo ga zajedno, ali kaznenog djela ovdje nema, Ne znam što ja radim ovdje, ako njih nema, ali ja sam sretan što oni nisu ovdje, već što igraju i treniraju - istaknuo je Mamić.

Govoreći o spornim aneksima ugovora o podjeli transfera s Modrićem, Mamić je kazao kako je s aktuelnim igračem španskog Real Madrida potpisan profesionalni ugovor 2004. godine. Odmah je potpisan i aneks pa još jedan 2005.

Ustvrdio je kako je 26. aprila 2008. potpisan transfer Modrića u engleski klub Totenhem. Tri dana poslije potpisan je još jedan sporazum o podjeli transfera, temeljem aneksa iz 2005.

- Kada smo u izvornom aneksu vidjeli da se novac iz transfera uplaćuje u inozemstvo, Modrić i ja smo se dogovorili da se prvi put u povijesti novac od transfera uplaćuje u Hrvatsku i dao sam nalog Damiru Vrbanoviću i tajnici Vlatki Peras da se to tako i provede - kazao je Mamić.

Ustvrdio je da je početkom januara 2007. slično urađeno i prilikom transfera Dejana Lovrena. Govoreći o različitim iskazima Modrića i Lovrena u istrazi i tokom suđenja, Mamić je ustvrdio da su Modrić, Lovren i drugi svjedoci imali ne samo pravo, nego i obavezu, na sudu govoriti istinu.

- Jedino je ovdje izgovorena istina vjerodostojna pa makar bila potpuno suprotna ranijim iskazima u USKOK-u - zaključio je Mamić.

Dodao je kako je na podjelu transfera Modrića i Lovrena Dinamo platio 20 miliona kuna poreza i prireza u državni proračun te da je Skupština kluba donijela odluku u kojoj odobrava podjelu transfera između Dinama te Modrića i Lovrena, kao i pozajmice koje su davane Zoranu Mamiću i drugim zaposlenicima kluba. 

Pernar odbacio optužbe

Prvookrivljeni poreznik Milan Pernar u svojoj je odbrani također ponovio da nije kriv te da s indignacijom odbacuje sve optužbe.

Kazao je kako je tačno da je 2012. provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, pri čemu se stalno usaglašavao sa svojim nadređenima, odbacivši navode da je od Zorana Mamića primio mito kako bi mu pogodovao u poreznom nadzoru.

Podsjetimo, Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se, od aprila prošle godine, sudi zbog optužbi da su NK Dinamo, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna (približno 16 miliona eura), a državni proračun za barem 12,2 miliona kuna (približno 1,7 miliona eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.