BUNDESLIGA

Kako je sin imigranata iz BiH dobio vruću klupu Bajerna?

Avaz Sport

17.4.2018

Niko Kovač je priča sedmice u njemačkoj Bundesligi nakon što je Bajern službeno potvrdio da će bivši hrvatski selektor na ljeto preuzeti klupu prvaka. 

Bajern je već potvrdio novi naslov, a Kovač se s Ajntrahtom bori za mjesto koje vodi u Evropu. Nakon završetka sezone sjest će na klupu Bajerna, u čijem je dresu nekada igrao.

Službena stranica Bundeslige upoznala je njemačke fudbalske fanove s novim Bajernovim trenerom kroz deset podataka o njegovom životu.

Njemački Hrvat

Dok je Bajern tražio nasljednika Jupu Hejnkesu (Jupp Heynckes), uvijek se spominjao neki njemački trener. Kako je onda bivši hrvatski reprezentativac dobio vruću klupu Bajerna? Kovač je zapravo rođen i odrastao u Berlinu, roditelji su mu hrvatski imigranti iz Bosne i Hercegovine, dok je još bila dio Jugoslavije. “Pratite? Uzmite trenutak i pomozite se kartom”, šali se stranica Bundeslige. Kovač je zato mogao igrati za Njemačku, Hrvatsku i BiH. Ipak, Kovač je Nijemac i idealan je za ono što su Uli Henes (Honess) i Karl Hajnc Rumenige (Karl-Heinz Rummenigge) tražili, stoji u tekstu.

Dečko iz Berlina

„Momci iz Berlina, Niko i brat Robert, odrasli su u predgrađu Berlina, gdje su nogomet učili igrati Džerom (Jerome) i Kevin-Princ Boateng. Herta Zelendorf je jedan od njegovih prvih klubova. Kovač je slijedio stope Pjera Litbarskog (Pierre Littbarski). Podsjećaju i da je za Hertu na kraju upisao 242 nastupa, a onda se otisnuo u svijet.

Učenik Rumenigea

Kao dječak, Kovač je bio fan Rummenigea, koji mu je bio idol. Poster svog budućeg trenera navodno je imao na zidu svoje sobe. Nakon pet godina u Bajer Leverkuzenu i HSV-u, Kovač je ispunio san s 29 godina, kada je 2001. prvi put stigao u Bajern. S prvacima je osvojio Interkontinentalni kup, a onda i dvostruku krunu, Bundesligu i kup. Kovač je tek treći bivši igrač koji se u Bajern vratio kao trener nakon Franca Bekenbauera (Franz Beckenbauer) i Jirgena Klinsmana (Jurgen Klinsmann).

Fan krila

U analizi Kovačevog rada u Frankfurtu, Nijemci otkrivaju da je Kovačeva omiljena formacija 3-5-2, da voli igrati široko s krilima, a pronašli su i njegovu izjavu iz 2017. kada je rekao da mu srce kuca brže kad na terenu vidi Riberija (Ribery) i Robena (Robben). Upravo je vijest o potpisu novog ugovora s iskusnim dvojcem nagovijestio dolazak Kovača na Bajernovu klupu, koji je potvrđen već dan kasnije.

Međunarodno iskustvo – treći na svijetu 1998.

Kovač još nije vodio ekipu u evropskom takmičenju, ali Nijemci su impresionirani njegovim bogatim iskustvom. Igrao je za Hrvatsku 12 godina, na četiri velika takmičenja, bio je kapiten na SP-u u Njemačkoj, kapiten i kasnije selektor mlade i seniorske reprezentacije.

Niko, Ivan i Luka

Nijemcima ovaj podnaslov zvuči kao sapunica, a zapravo podsjećaju na trio koji je Hrvatsku predvodio u tri utakmice na Euru 2008. Kovač je igrao uz Modrića i Rakitića, a Hrvatska oduševljavala sve do dramatičnog ispadanja od Turske u četvrtfinalu. Kovač se nekoliko mjeseci kasnije povukao iz reprezentacije.

Trener

U Red Bull Salzburgu, danas polufinalistu Europa lige, Kovač je završio igračku karijeru. U Austriju je stigao 2006. i s RB-om osvojio dva naslova prvaka, a onda prihvatio ponudu da preuzme mladu ekipu. Nakon toga je postao pomoćnik Ricardu Monizu na klupi prve ekipe, a nakon njegove smjene Kovač je prihvatio poziv HNS-a. S klupe U21 reprezentacije je nakon samo pet utakmica uskočio na klupu A selekcije, nakon što je smijenjen Igor Štimac. Preko Islanda i dodatnih kvalifikacija odveo je Hrvatsku na SP u Brazil.

Bratska ljubav

Niko će i u Bajern stići s bratom Robertom, koji je uz njega veći dio života i karijere. Igrali su zajedno u Leverkuzenu, Bajernu i Hrvatskoj, a ostali trenerski duo od U21 hrvatske reprezentacije.

“Uvijek mi je čuvao leđa, i sada je tako. Dobro se razumijemo i surađujemo, naša saradnja ne može biti bolja”, rekao je Kovač za FIFA-u.

Skromnost

“Kovač zna kako se pobjeđuje, ali zna i kako se gubi”, piše njemačka stranica. Podsjećaju da je s Ajntrahtom jedva izborio ostanak u Bundesligi, a onda tješio uplakane igrače Nirnberga, suparnika u plej-ofu za ostanak. Zbog toga je te godine dobio nagradu njemačkog nogometa.

Ujedinjeni narodi Frankfurta

“Rođen u Berlinu, sin hrvatskih imigranata je primjer uspješne integracije, predvodi svoju ekipu koja ima iste vrijednosti”, piše Bundesliga.

“Ovo nije Brexit ili Fraxit, ne zanima nas politika. Mi igramo nogomet. Oni koji su najbolji će igrati, neovisno o godinama, izgledu, jesu li Nijemci ili ne”, citiraju Kovača koji vodi jednu od najmješovitijih svlačionica u ligi, u kojoj su igrači čak 17 različitih nacionalnosti. “Zbog njega svi pričaju istim jezikom, i na terenu i izvan njega. Odluka da izbaci klupsku legendu Aleksandra majera (Alexander Meier) izazvala je napetosti 2016., ali ekipa je pokazala da je Kovač bio u pravu”, stoji u tekstu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.