NOGOMET

Gojko Cimirot za Sport Avaz: Moje rodno Trebinje mnogo mi nedostaje

A. MIZDRAK

24.4.2018

Ko se iole razumije u nogomet, mogao se još 2013. godine, kada je Gojko Cimirot iz trebinjskog Leotara prešao u Sarajevo, uvjeriti da je pred omalenim veznjakom, koji s loptom zna baš sve, blistava karijera.

I tako je i bilo. Za koševski klub Cimirot je odigrao 55 utakmica, došao do reprezentacije BiH i već tada je bilo jasno da će karijeru nastaviti u nekom od stranih klubova.

Prekrasni Lijež

Izabrao je grčki PAOK, u kojem je, također, blistao, zadržao se tri godine, a onda je ove zime u transferu vrijednom tri miliona eura potpisao za Standard iz Liježa. U prvom intervjuu za bosanskohercegovačke medije po dolasku u Belgiju, Cimirot je pričao o ambicijama, reprezentaciji, rodnom Trebinju…

- Prvi utisci zaista su izvanredni. Istina, još traje proces adaptacije na novu sredinu, grad i klub. Mali problem predstavlja jezik. U klubu s igračima pričam na engleskom jeziku, ali uskoro planiram krenuti na kurs francuskog – kazao je Cimirot.

Poseban utisak na Cimirota ostavio je Lijež, za koji kaže da je prekrasan grad.

- Grad je divan, stanovnici kulturni. Lijež je na takvom geografskom mjestu da su ti svi ostali veliki gradovi blizu, tako da ti nikad nije dosadno. Sve ti je nadohvat ruke – kazao je Cimirot.

Reprezentivac BiH kaže da je prelazak iz grčke u belgijsku ligu veliki iskorak u njegovoj karijeri.

- Naravno da je iskorak igrati u Belgiji. Liga je izuzetno kvalitetna i zanimljiva. Ovdje se igra brz nogomet i sve ekipe igraju napadački, tako da na utakmicama bude mnogo golova, a to je opet mamac za navijače, koji dolaze u velikom broju na stadione – rekao je Cimirot.

Osvrnuo se Gojko i na nedavni incident u Solunu, kada je prekinuta utakmica PAOK-a i AEK-a, nakon što je vlasnik solunskog kluba Ivan Savidis na teren uletio s pištoljem.

- Ma, to je sve prenapuhano. Savidisa poznajem, nekoliko puta smo sjedili skupa. To je divan čovjek, uvijek je za nas igrače bio tu, šta god da nam je trebalo. Mediji su to preuveličali, samo je postupio u afektu, bio je iznerviran. Opet kažem, Savidis je dobrica – rekao je Cimirot.

S klupskog nogometa, Cimirot je priču prebacio na reprezentativni. Kako kaže, novi selektor BiH Robert Prosinečki polako slaže kockice.

- Suvišno je trošiti riječi kakav je Prosinečki bio igrač. Od njega se uvijek nešto novo može naučiti. U dosadašnjim pripremnim utakmicama otkako je Prosinečki selektor većinom smo se uigravali i uvježbavali novu formaciju 4-3-3. Sve se to polako slaže na svoje mjesto i vjerujem da će Prosinečki napraviti dobar rezultat sa BiH – kazao je Cimirot.

A šta za Cimirota znači dobar rezultat?

- Kad to kažem, mislim na plasman na naredno veliko takmičenje. Smatram da imamo nekoliko vrhunskih igrača i nadam se da ćemo zaigrati na predstojećem Evropskom prvenstvu – kazao je Cimirot.

Živi san

Iako se čini da Cimirot živi svoj san, uspješan je nogometaš, materijalno je osiguran, igra za voljenu selekciju… nije sve baš tako potaman. Jedna stvar nedostaje Cimirotu.

- Mnogo mi nedostaje moje rodno Trebinje. Posljednji put sam bio u decembru i prilično sam ga poželio. Jedva čekam 20. maj i kraj sezone, da odmah dođem u Trebinje i posjetim rodbinu i prijatelje – rekao je Cimirot.

Igrač za trofeje

Već u prvoj sezoni u dresu Standarda Cimirot je osvojio jedan trofej. Nedavno je Standard osvojio belgijski Kup pobjedom protiv Genka u finalu (1:0).

Zanimljivo, to je Cimirotu bio četvrti trofej u karijeri. Prethodno je sa PAOK-om osvojio grčki kup te sa Sarajevom Premijer ligu BiH i Kup. Dakle, ako želiš trofej, dovedi Cimirota.

- Ha-ha, tako nekako ispada. Neka trofeja, za to valjda svaki nogometaš živi – kazao je Cimirot.

Pratim Sarajevo

Iako je Koševo napustio prije tri godine, Cimirot i danas, kad god mu to obaveze dozvole, prati svoj bivši klub Sarajevo.

- Naravno da pratim svoje Sarajevo. To je klub u kojem sam stekao afirmaciju, to se ne zaboravlja. Kad god imam vremena, pratim preko bh. portal šta se dešava. Nažalost, vidim da im ne ide baš ove sezone, ali ja se nadam da će na kraju ipak uspjeti osigurati izlazak na evropsku scenu – rekao je Cimirot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.