GRČKA

Ognjen Vranješ za "Avaz": Sada želim duplu krunu

M. TANOVIĆ

24.4.2018

Duge 24 godine trajala je glad navijača AEK-a za grčkom titulom, još otkako je generacija u kojoj je igrao i bivši nogometaš Željezničara Refik Šabanadžović, a koju je pod trenerskom palicom vodio veličanstveni Dušan Bajević, tri puta zaredom osvojila šampionski naslov.  

I, konačno, dobili su razlog da slave. AEK je u 28. kolu prvenstva pred prepunim tribinama pobijedio Levadijakos sa 2:0 te tako u sutonu sezone stekao nedostižnu prednost nad svojim pratiocima i osigurao 12. trofej državnog prvaka.


Čini se da je suđeno da se svaka titula atinskog kluba veže uz ime nekog našeg nogometaša – sada je to Ognjen Vranješ, koji je odigrao važnu ulogu u pohodu “Žuto-crnih” na naslov. Mada zbog povrede lista nije igrao u nedjelju navečer, reprezentativac Bosne i Hercegovine našao se na ramenima navijača, koji su u Atini priredili noć za nezaborav, i sebi i rivalskim navijačima.

- Sjajno je bilo. O temperamentu naših navijača sve se zna pa nema potrebe da mnogo pričam o tome, ali bila je to noć koja će se dugo pamtiti. Utakmica je bila veličanstvena, jer je na tribinama bilo više ljudi nego u novembru, kada nam je dolazio Milan. Samo se čekala pobjeda da sve eksplodira. Poslije utakmice je bilo ludo, slavili smo zajedno s navijačima, koji su napravili pravu šampionsku feštu – rekao je jučer za naš list Vranješ.

Ognjenu je AEK jedanaesti klub u karijeri, ali prvi s kojim je došao do šampionske titule.

- Osjećaj je fenomenalan. Istina je da je ova sezona bila neuobičajena i da su naši rivali bili kažnjeni zbog teških propusta i incidenata, ali opet nije bilo lako. Izborili smo se i zasluženo smo došli do trofeja. Ponosan sam na ovu titulu, jer sam u nju utkao dio sebe – govori Vranješ.


U nedavnom razgovoru za “Dnevni avaz” naš defanzivac izjavio je da mu nije žao što prošle zime nije prešao u Anderleht, jer želi da s AEK-om osvoji titulu. Želja mu se ispunila, ali se Ognjen ne želi zadovoljiti time.

- Sad idemo na trofej Kupa Grčke, da na kraju završimo sezonu s duplom krunom. A, onda, ne znam, još je rano govoriti o tome. Činjenica je da ćemo imati priliku igrati Ligu prvaka i boriti se za ulazak u grupnu fazu. Šta će biti sa mnom i hoću li ostati ili ne, sad je teško reći. U ovom trenutku je najvažnije da je titula tu, a o ostalom ćemo poslije – rekao je Vranješ.

Nikad bolja sezona

Vranješ je ove sezone odigrao 18 ligaških utakmica za AEK, a osim što je ispunio defanzivne zadatke, može se pohvaliti i činjenicom da nikad nije postigao više golova u jednoj sezoni. Zabilježio ih je četiri, a među njima je bio i het-trik protiv Ksantija (4:0), prvi u Ognjenovoj karijeri.

Osim toga, Banjalučanin je upisao i tri nastupa u Kupu Grčke, dva u kvalifikacijama za Ligu prvaka i devet u Evropskoj ligi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.