NOGOMET

Željo želi odgoditi slavlje Zrinjskog

Z. ŠARIĆ – M. PANDŽA

27.4.2018

Grbavica će večeras (19 sati) biti domaćin velikog obračuna Željezničara i Zrinjskog. Mada teoretski ništa neće biti riješeno u borbi za titulu prvaka BiH, ovaj duel “Plavima” je “biti ili ne biti”, jer u slučaju da ne ostvare pobjedu, u Mostaru već mogu početi slaviti novi naslov prvaka.  

No, teško da će se, u slučaju trijumfa, stvari po Željezničar dramatično promijeniti. Tri boda bi ekipi s Grbavice donijela poravnanje sa Zrinjskim, ali će lider, zbog boljeg međusobnog omjera (dvije pobjede i remi u prethodna tri meča), i dalje biti na vrhu kao favorit za osvajanje titule.

Uvod za Kup

Za “Plave” je izuzetno bitno da ostvare trijumf i zbog naredne srijede, kad dočekuju Krupu u prvoj utakmici finala Kupa BiH. Ako pred taj meč vrate samopouzdanje, a i atmosferu u ekipu i na tribine, bit će favoriti da osvoje trofej najmasovnijeg takmičenja.

- Učinit ćemo sve da pobijedimo i anuliramo prednost Zrinjskog. Moramo biti ozbiljni, borbeni, rastrčani te se nadam kako ćemo uz pomoć naših navijača nastaviti utrku za titulu prvaka – rekao je trener Želje Admir Adžem, koji će u rosteru imati Asima Zeca, kome je ukinuta suspenzija, ali neće računati na Sinana Ramovića i Sinišu Stevanovića.

Veznjak Jovan Blagojević igrao je dosta mostarskih derbija protiv Zrinjskog kad je nosio dres Veleža, ali i kao igrač Želje.

- Igramo nešto lošije u posljednje vrijeme, želimo to popraviti i povećati šanse za osvajanje titule. Znamo da nas očekuje teška utakmica – rekao je srbijanski fudbaler, kojem ugovor istječe na kraju sezone, ali je ostavio mogućnost da prihvati ponudu kluba i ostane na Grbavici.

Uoči gostovanja na Grbavici, iz tabora Zrinjskog ističu da bi bili zadovoljni i jednim bodom, koji bi ekipi ne samo sačuvao prednost od tri boda nego bi joj dao i psihološku prednost uoči završna tri kola.

- Za nas je pozitivan rezultat i remi, ali o njemu ipak ne razmišljamo nego isključivo o pobjedi. Nije ovo nikakvo pretenciozno razmišljanje, jer na isti način igramo od starta sezone. Druga je stvar što se u svakoj utakmici pita i protivnik tako da ishod utakmice ne može zavisiti samo od naših ambicija nego i od toga koliko će kvalitetno odigrati Željezničar - izjavio je trener Zrinjskog Blaž Slišković.

Prije samo tri kola, Zrinjski je bio na četiri boda zaostatka iza Željezničara, ali je pobjedama nad Sarajevom (1:0), Krupom (1:0) i Radnikom (2:1) ipak iskoristio kikseve “Plavih”, koji Sliškovića nisu iznenadili.

- Pitanje je jesu li to toliko iznenađujući rezultati, jer u Ligu za prvaka niko nije zalutao. I mi smo imali nekoliko uvezanih remija, što je Željezničar znao iskoristiti, ali smo na isti način mi iskoristili bodovno loš niz Željezničara, koji je bio opterećen i težim ritmom zbog Kupa BiH. Smatram da se ništa neće riješiti bez obzira na to kako se završi utakmica na Grbavici – dodao je Slišković.

Dolaze i Mostarci 

Na utakmicu na Grbavici dolazak su najavili i navijači Zrinjskog, koji će biti smješteni na sjevernoj tribini.

Prodaja ulaznica počela je jučer, a cijene su 5 KM za južnu tribinu, 8 KM za sjevernu, 10 KM za istočnu te 20 KM za zapadnu.

Željezničar Zrinjski

SARAJEVO. Sradion Grbavica. Sudija: Elvis Mujić (Banovići). Pomoćnici: Sreten Udovičić (Prijedor) i Senad Ibrišimbegović (Travnik). Delegat: Davor Ristović (Lukavica). Početak u 19 sati.

ŽELJEZNIČAR: Kjosevski, Grahovac, Osmanković, Bogičević, Mehremić (Hadžić), Zakarić, Hajdarević, Blagojević, Vranješ, Zajmović, Ubiparip. Trener: Admir Adžem.

Nedostaju: Stevanović (povreda) i Ramović (kartoni).

ZRINJSKI: Pirić, Kadušić, Jakovljević, Barišić, Galić, Perišić, Bekrić, Filipović, Bilbija, Bencun, Jović. Trener: Blaž Slišković.

Nedostaju: Aćimović, Kokorović, Hairlahović (povrede).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.