NEDODIRLJIVI

Ni oni nisu svemogući! Pet rekorda La Lige koje ni Mesi niti Ronaldo neće srušiti

Goal.com

29.4.2018

U posljednjih nekoliko godina svjetski je nogomet, a posebno onaj španski, ušao u eru Mesija i Ronalda.

Dvojica najboljih nogometaša na planeti izmjenjuju titulu osvajača "Zlatne lopte", pritom daleko nadmašujući sva ostala imena na zelenom terenu.

Rekordi porušeni ove dvojice igrača ne mogu se niti nabrojati, ali, ipak, ni oni nisu svemogući!

Ovo je pet rekorda La Lige koje ni ovaj svemogući dvojac neće lako porušiti:

1. Najviše nastupa u La Ligi

Nekadašnji Barcelonin golman Andoni Zubizareta (Zubizarreta) ima najviše nastupa u historiji La Lige - njih čak 629.

U ovom trenutku, Mesi i Ronaldo nisu ni među Top-10. Mesi je do sada upisao 419 nastupa u La Ligi, dok je Ronaldo na svega 294 nastupa. Mesi bi još mogao napredovati na listi, ali mu treba više od 200 utakmica da dostigne Zubizaretin rekord, odnosno još šest kompletnih sezona u La Ligi. Takvo nešto se, s obzirom na Argentinčeve godine, teško može očekivati...


2. Najbrži gol

Vlasnik najbržeg pogotka u historiji španskog prvenstva je Sejdu Keita (Seydou Keita), koji je 2014. godine u dresu Valencije zabio Almeriji za samo 7,6 sekundi.

S obzirom na to koliko se faktora mora poklopiti da bi se gol postigao ovako rano, vrlo je vjerovatno kako niti Mesi niti Ronaldo do kraja karijere neće toliko rano zatresti protivničku mrežu. Međutim, s njima dvojicom se nikad ne zna...


3. Najviše uzastopnih hat-trikova

Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su ukupno u svojoj prvenstvenoj karijeri postigli čak 63 hat-trika. Pa ipak, niti jedan od njih dvojice nije uspio postići hat-trik hat-trikova - tačnije tri uzastopna hat-trika u ligaškim utakmicama.

Iako su u više navrata postizali po tri gola u dvije utakmice La Lige, jedini čovjek kojem je pošlo za rukom to učiniti tri puta zaredom, ostaje Isidiro Langara iz Real Ovieda, kojem je to pošlo za rukom 1935. godine.


4. Najviše golova na jednoj utakmici

U ovoj kategoriji rekord iznosi sedam golova, a dijele ga dva nogometaša - Barcelonina legenda Laszlo Kubala (1952.) i Agustin Sauto Arana iz Atletik Bilbaa (1931.).

Dvojica modernih gladijatora nisu ni blizu magične sedmice - najbliže je došao Argentinac, postigavši četiri komada.


5. Najbrži hat-trik

Najbolji strijelac španske nogometne reprezentacije David Vilja (Villa) drži rekord u postizanju najbržeg hat-trika u historiji La Lige. U sezoni 2005./06. on je postigao tri pogotka za samo četiri minute i 47 sekundi, i to kada je igrao za Valenciju u utakmici protiv Atletik Bilbaa. Poslao je loptu u mrežu u 82., 84. i 87. minuti utakmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.