LIGA PRVAKA

Rimljani sanjaju novi preokret

AFP

N. C.

2.5.2018

Edin Džeko predvodit će večeras Romu u pokušaju prolaska u finale Lige prvaka preko Liverpula, nakon što je engleski klub prvi meč riješio u svoju korist rezultatom 5:2. 

Rastu tenzije

Reprezentativac Bosne i Hercegovine bit će ko zna koji put glavni adut Rimljana, kojima je za plasman u finale potrebna identična pobjeda kao nad Barcelonom u četvrtfinalu (3:0).

Nakon što je bio najzaslužniji za čudesan preokret protiv katalonskog kluba, Džeko je sjajnu formu potvrdio pogotkom u Liverpulu, a zatim i sa dva gola u prvenstvenoj pobjedi 4:1 protiv Kjeva. I taj rezultat bi večeras odveo navijače „Vučice“ do euforije, ali, jasno je, Liverpul će biti mnogo teži protivnik.

- Utakmica s Kjevom nam je bila važna zbog Lige prvaka. Morali smo iskoristiti još koju šansu, ali bitno nam je da smo se spremili za revanš protiv Liverpula. Stadion će biti pun i moramo dati sve od sebe. Nadam se da će biti kao protiv Barcelone - rekao je Džeko.

Večerašnji okršaj u Rimu neće proći bez emocija i tenzija, znajući kako je Rim negostoljubiv u ovakvim prilikama. Vrlo oprezni moraju biti navijači koji stignu s Otoka, jer im domaći tifozi pripremaju vruć doček, nakon što je oko 200 rimskih „Ultrasa“ izvršilo napad na domaće navijače u Liverpulu. Tom prilikom je teško povrijeđeni Šon Koks (Sean Cox) završio u komi, a dvojica Italijana su uhapšena.

Engleski i italijanski navijači se decenijama ne podnose, a početak tog lošeg odnosa zbio se 1984. godine, kada je Liverpul iz Rima odnio pehar tadašnjeg Kupa šampiona nakon boljeg izvođenja penala.

Duga neprijateljska historija Italijana i Otočana uključuje i tragične događaje na Hejselu godinu kasnije, kada je u osvetničkom pohodu navijača Redsa stradalo 39 ljudi, uglavnom navijača iz Italije, pred početak finala između Liverpula i Juventusa. Zbog rastuće nervoze u Rimu je legenda kluba Frančesko Toti (Francesco Totti) pozvao na fer-plej i respekt, te navijače zamolio da Englezima pokažu gostoprimstvo.

Teži put

Bivši napadač Rome Mohamed Salah je s dva briljantna pogotka te dvije asistencije u prvom meču osigurao „Redsima“ ogromnu prednost, ali su golovi Džeke i Perotija (Diego Perotti) ostavili nadu Romi.

- Uvijek uspijemo pronaći teži put do uspjeha, pa mi se čini da je tako i sada. Stvorili smo dobru osnovu za finale i samo trebamo završiti posao - rekao je Jirgen Klop (Jurgen Klopp), menadžer Liverpula.

Njegov rival Euzebio di Frančesko (Eusebio Di Francesco) će u pokušaju da kreira još jedan senzacionalan preokret vjerovatno izvesti postavu s tri napadača.

- Ove sezone smo u Ligi prvaka napravili izvanredne stvari, ali ovaj tim se na ovome ne želi zaustaviti. Vjerujemo u novi preokret – rekao je Di Frančesko.

Bez Strotmana

Klop ne može računati na Aleksa Okslejd-Čemberlejna (Alex Oxlade-Chamberlain), za kojeg je sezona završena zbog povrede koljena, a Di Frančesko će morati pronaći zamjenu za Kevina Strotmana (Strootman).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.