LIGA PRVAKA

Najveći preokreti u historiji Lige prvaka: Je li Roma potrošila pravo na čudo

Fosmedia.me

2.5.2018

Real je prvi tim koji je izborio vizu za završnicu ovosezonske Lige prvaka nakon revanša polufinala na rimskom Olimpiku večeras će mu se pridružiti Roma ili Liverpul.

Mnogi će reći da prave dileme nema, jer su „crveni“ na Enfildu prije osam dana golgeterski „izujedali“ Vučicu (5:2). Ipak, za Romu ima još nade: u historiji takmičenja, tri puta se dogodilo da ekipe koje su u prvom meču na gostovanju poražene sa tri i više golova razlike, u revanšu pred svojim navijačima nadoknade minus.

1. Milan – Deportivo 4:1, 23. mart 2004.

Deportivo – Milan 4:0, 7. april 2004.

Milan je u mečeve četvrtfinala Lige prvaka sa Deportivom iz La Korunje ušao kao branilac trofeja i apsolutni favorit.

Sa dva gola Kake, svježe pristiglog iz Sao Paula, te po jednim Andreja Ševčenka i Andree Pirla – „roso-neri“ su između 45. i 53. minutu potvrdili taj status na San Siru, i lako poništili pogodak Urugvajca Valtera Pandijanija (11).

- Čuda su moguća, nekada se dešavaju stvari koje ne možete da racionalno objasnite – najavio je revanš dvije sedmice kasnije trener Deportiva Havijer Irureta.

Do poluvremena, riječi Baskijca su se obistinile: Pandijani (5), Huan Karlos Valeron (33) i Albert Luke (44) su bacili neprepoznatljivog evropskog vladara na konopce.

Na travu Riazora oborio ga je Huan Fran u 76. minutu, potvrdivši prvo i jedino polufinale Lige prvaka za Deportivo.

Koga je tu i zaustavio Murinjov Porto, kasniji osvajač trofeja...

Četrnaest godina kasnije, i Milan i Deportivo su daleko od nekadašnje slave: „roso-neri“ će sezonu u Seriji A završiti možda i bez vize za Ligu Evrope, dok je tim iz Galicije ispao iz Primere.


2. PSG – Barcelona 4:0, 14. februar 2017.

Barcelona – PSG 6:1, 8. mart 2017.

Anhel di Marija i Edinson Kavani su 14. februara 2017. slavili rođendane. Slavili su sa njima i navijači Pari Sen Žermena – Argentinac (29) je postigao dva gola, a Urugvajac (30) je jednom zatresao mrežu nemoćne i posrnule Barse, koja je na Parku prinčeva u prvom meču osmine finala izgledala kao fudbalski siromah.

Pogodak je dodao i Džulijan Dreksler i izgledalo je da će Blaugrana – u čijim redovima je te večeri Leo Mesi dodao precizan pas 28 puta, manje i od golmana Mark-Andrea ter Štegena – prvi put od 2007. ispasti prije četvrtfinala.

- Nemamo šta da izgubimo. Ako je neko nama dao četiri gola, možemo i mi njemu šest“ – riječi trenera Barce Luisa Enrikea dan uoči revanša zvučale su kao neslana šala.

Na kraju su se smijali Katalonci.

Koji su satjerali francuskog prvaka u mišju rupu i do 50. minuta stigli nadomak poravnanja (3:0). Ipak, kada je Kavani 12 minuta kasnije savladao Ter Štegena djelovalo je da je sve gotovo.

Rezultat 3:1 na semaforu je važio do 88. minuta, a onda...

Plavo-ljubičasta fudbalska oluja, koju je pomogao sudija Denis Ajetkin, oduvala je goste. Nejmar je dva puta tresao mrežu (88. i 91. minut sa bijele tačke), da bi „Čudo na Nou kampu“ dovršio Serhi Roberto u petom minutu sudijske nadoknade.

„Mislio sam da sanjam“ – bila je njegova reakcija.

Bio je to jedini put da je u Ligi prvaka jedna ekipa nadoknadila zaostatak od četiri gola iz prvog meča.

Barcelona je ispala na narednoj stepenici od Juventusa, a Nejmar je početkom avgusta 2017. u najvećem transferu ikada, za 222 miliona eura prešao u – Pari Sen Žermen.


3. Barcelona – Roma 4:1, 4. april 2018.

Roma – Barcelona 3:0, 10. april 2018.

Za Barselonu je to bio samo još jedan običan dan na poslu. Bez previše truda, manirom rutinera, Katalonci su 4. aprila na Nou kampu u prvom susretu četvrtfinala savladali Romu (4:1). Ili, gledano iz drugog ugla, Rimljani su sami sebi pobijedili, jer su dva puta zatresli sopstveni mrežu (De Rosi u 38. i Manolas u 55. minutu).

„Moramo vjerovati do kraja“ – kazao je trener Vučice Euzebio di Franćesko uoči revanša.

Rečeno – učinjeno.

Edin Džeko je već u 6. minutu zapalio Olimpiko, a onda su scenu preuzeli De Rosi i Manolas. Da, autori autogolova na Nou kampu.

Kapiten je u 58. minutu sa bijele tačke savladao Ter Štegena, dok se Grk svrstao u Romine besmrtnike u 82. minutu, kada je nakon kornera rimskom timu otvorio vrata polufinala...

- Nije me briga da li sam ušao u historiju“ – zavikao je Manolas te večeri.

- Jedino je važno što smo ušli u polufinale pobijedivši takvu ekipu kakva je Barselona.“

Četrnaest dana zatim, Vučica se i sa Enfilda vratila sa tri gola manjka (2:5).

Je li već istrošila svoja prava na čuda?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.