NOGOMET

Oduševljeni navijači Tana nosili na rukama!

A. M.

8.5.2018

Do prije nekoliko dana smatran je negativcem, bio je omražen kod navijača Kardifa, ali ulazak velškog tima u engleski Premijeršip sve je okrenuo u drugi smjer.

Malezijskog milijardera i vlasnika Kardifa Vinsenta Tana (Vincent) trenutno obožavaju u tom gradu, a navijači su ga nosili na rukama tokom proslave ulaska u englesku Premijer ligu. Malezijac je bio oduševljen.

Biti pozitivan

- Moram priznati da sam ranije napravio grešku u promjeni klupskih boja, toga više neće biti. Razumijem navijače koji su bili ljuti, ali su, uprkos tome, nastavili podržavati klub. Opet smo ujedinjeni, svi idemo u istom smjeru, uprava, igrači, navijači, mediji... Moramo biti pozitivni, jer puno toga pozitivnog događa se oko Kardifa – rekao je Tan.

Malezijac, koji je, osim Kardifa, vlasnik i Fudbalskog kluba Sarajevo, najavljuje ambiciozne projekte u budućnosti.

- Želimo slijediti Barnlijevu formulu i mislim da možemo postići sličan uspjeh. Ne možemo pratiti klubove koji troše milijarde eura na pojačanja, ne možemo biti poput Junajteda, Sitija, Arsenala, Liverpula... – rekao je Tan.

Sjajna grupa

Osim Tana, najveće zasluge za veliki uspjeh velškog tima idu i treneru Nilu Vornoku (Neil Warnock). On je ispisao historiju otočkog nogometa. Tan ga je grlio poslije uspjeha.

- Imam sjajnu grupu momaka. Ovo je fenomenalan uspjeh, jer nam niko nije davao šansu. Sjajno je. Imao sam velike promocije, ali ovo je zaista nevjerovatno, jer sam došao kada smo bili drugi otpozadi. Nisam još doživio ovakvu želju. Nisam spavao duže od tri sata, jer u mojim godinama nećete imati još mnogo prilika. Također, dugujem zahvalnost i svojoj supruzi Šeron – rekao je Vornok.

Vornok rekorder

Nil Vornok, trener Kardifa, rekordni osmi put uveo je jedan engleski tim u viši rang. To mu je polazilo za rukom s ovim ekipama:

1986./87. Skarboro je uveo iz pete u četvrtu ligu

1989./90. Nots Kaunti iz treće u drugu

1990./91. Nots Kaunti iz druge u prvu

1994./95. Hadersfild iz treće u drugu

1995./96. Plimut iz treće u drugu

2005./06. Šefild junajted iz Čempionšipa u Premijer ligu

2010./11. Kvins Park iz Čempionšipa u Premijer ligu

2017./18. Kardif iz Čempionšipa u Premijer ligu

Čestitka FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo je putem društvenih mreža Facebooka i Twittera ekipi Kardifa čestitao plasman u Premijer ligu.

Naime, Sarajevo i Kardif su klubovi u vlasništvu Tana, pa se tako može reći da su ove dvije ekipe ”bratske”, stoga su iz bordo tabora odlučili poslati čestitku momčadi s Otoka, koja je plasmanom u Premijer ligu napravila veliki uspjeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.