NOGOMET

Od Vlasenice do reprezentacije BiH

R. J.

14.5.2018

Fudbaler belgijskog Genka Bojan Nastić završio je kompletnu dokumentaciju za promjenu sportskog državljanstva i u budućnosti će nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Lijevi bek, koji je rođen u Vlasenici 6. jula 1994. godine, prve fudbalske korake napravio je u svom rodnom mjestu, gdje mu i danas žive roditelji.

Napadač i bek 

Veliki fudbalski potencijal i talent koji je Nastić pokazao u pionirima nije promakao tadašnjem predsjedniku FK Vlasenica Milošu Lakiću, koji ga je kao pionira 2010. godine odveo u Vojvodinu preko tadašnjeg sportskog direktora kluba iz Novog Sada Milana Čabrića.

Prvi trener u Vojvodini bio mu je Vasa Tepšić, koji ga je s pozicije napadača na kojoj je igrao u Vlasenici prekomandovao na lijevog beka. Od tada je Nastić bio nezamjenljiv u kadetima i juniorima Vojvodine na toj poziciji, a kod trenera Dejana Vukićevića 2012. je debitirao za prvi tim.

U dresu Vojvodine odigrao je 86 prvenstvenih mečeva i postigao tri pogotka u Super ligi Srbije. Odlične igre nisu prošle nezapaženo, pa je redovno dobivao poziv za mlađe reprezentacije Srbije, a odigrao je i jedan meč za reprezentaciju do 21 godine susjedne države.

Finale kupa

Sredinom 2016. preselio se u redove belgijskog Genka, ali u prvoj sezoni nakon nekoliko odličnih partija uslijedila je povreda koja ga je nekoliko mjeseci odvojila od terena.

Ove sezone Bojan Nastić potpuno se oporavio od povrede i nezamjenljiv je na poziciji lijevog beka u svom klubu i od početka šampionata odigrao je 19 mečeva. S Genkom je igrao finale Kupa Belgije, u kojem je njegov tim nakon produžetaka poražen u meču sa Standardom.

Razgovor s Prosinečkim

Kako je isticao nekoliko puta u izjavama za „Dnevni avaz“, Nastić se raduje debiju za reprezentaciju BiH.

- Iako imam 24 godine, iza sebe imam puno prvenstvenih utakmica i sigurno je da mi neće nedostajati iskustva koje je potrebno selektoru Robertu Prosinečkom. Nadam se da ću uspjeti da se nametnem i da ću veoma brzo debitovati – rekao je Nastić.

Prije mjesec, selektor Prosinečki obavio je razgovor s Nastićem, pa ne bi bilo neobično da defanzivac Genka debitira već u narednim susretima protiv Crne Gore (28. maja) i Južne Koreje (2. juna).

145

utakmica odigrao je za Vojvodinu i Genk, dok je za mlađe selekcije Srbije skupio četiri nastupa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.