NOGOMET

Prgavac kojem su samo pobjede važne

F. I.

14.5.2018

- Na kraju ove utakmice, pehar koji ide u ruke prvaku Evrope, stajat će samo nekoliko centimetara od vas. I vi ga nećete smjeti ni dodirnuti. Mnogi od vas nikad više neće mu biti tako blizu. Nemojte se ni usuditi vratiti ovamo a da ne date sve od sebe – govorio je Aleks Ferguson (Alex) u svlačionici nakon prvog poluvremena utakmice finala Lige prvaka 1999. godine Bajern - Mančester junajted.

I dok je komentator ITV-a Klajv Tajdesli (Clive Tyldesley) u 88. minuti postavljao pitanje: “Može li Junajted dati gol?”, Aleksova družina kreirala je jedan od najvećih preokreta u historiji Lige prvaka za trofej koji će dati konačnu potvrdu veličine sir Aleksa Fergusona.

Jedini otkaz 

Menadžer koji je svakom budućem na klupi Junajteda ostavio nevjerovatno teško breme osvajanja titula, naslova, pobjeđivanja... Prgav, sitničav, neumoran, studiozan, trener za kojeg nije bilo neprihvatljive metode, a koji je imao nevjerojatnu glad za pobjedama. Svaki poraz za njega je bio težak udarac, a sve osim prvog mjesta neprihvatljivo.

I nije takav bio samo na klupi Junajteda. Takav je bio od prvog dana trenerske karijere. Rođen posljednjeg dana 1941. godine u Glazgovu, u četvrti Govan, u kojoj je živjela radnička klasa, počeo je igrati fudbal u ekipi Kvins park, a nakon niza drugih klubova, karijeru je zbog povrede završio u 32. godini.

Trenerski posao u Ist Stirlingširu 1974. godine Aleks je radio za plaću od 40 funti, Sent Miren je od treće lige doveo do prve. I zanimljivo, to će ostati jedini klub u kojem je dobio otkaz. A onda je došao u Aberdin, s kojim je napravio čudo. Deset velikih trofeja, uključujući Kup kupova i Superkup 1983. godine. Rušio je Bajern, Real i Hamburg. Iz tog perioda posebno je zanimljiva Aleksova izjava nakon finala škotskog kupa i trijumfa protiv Rendžersa.

- Mi smo najsretnija ekipa na svijetu. Igrali smo loše, posebno sramotno Vili Miler (Willie Miller) i Aleks Mekliš (Alex McLeish). Oni su igrali kao da su igrači Rendžersa - govorio je Aleks.

Tri naslova

Od Junajteda, koji je preuzeo 6. novembra 1986., napravio je dinastiju s kojom je osvojio 38 trofeja. Na prvi je čekao do 1990. godine, kad je osvojio FA kup. U ponovljenoj utakmici njegov tim savladao je Kristal palas sa 1:0 nakon što se prva završila sa 3:3.

Kad je 1992. godine predstavio u prvoj ekipi mladiće Dejvida Bekama (David Beckham), Pola Skolsa (Paul Scholes) i braću Nevil (Neville), mnogi su ga gledali u nevjerici, ali je on čvrsto vjerovao u njih. I s njima u ekipi je sedam godina kasnije osvojio sva tri naslova u jednoj sezoni. Neki su se znali i zakačiti s njim, poput Bekama, Japa Stama (Jaap) ili Ruda van Nistelroja (Ruud Van Nistelrooy). Znamo kako su završili, a Beks je 2003. godine dobio i kopačkom u glavu nakon poraza u FA kupu.

- Između nas bile su kopačke. Udario sam jednu i pogodila je Dejvida tačno iznad oka. Sljedećeg dana, rekao sam upravi da mora otići - ispričao je Ferguson.

Sir Aleks doživio je moždani udar sedam dana nakon što je prigodnim poklonom ispratio velikog rivala Arsena Vengera (Arsene Wenger) s Old traforda. Tri dana poslije, probudio se iz kome i odmah bio onaj stari.

- Kako je prošao Donkaster u posljednjem kolu? - prvo je što je pitao svog sina Darena (Darren), trenera ovog trećeligaša.

To je Ferguson, fudbal iznad svega i - ono najvažnije za njega - pobjeda.

Kantona, sine, ne možeš onako

Jedan od igrača koji je za vrijeme njegove ere nosio dres Junajteda je Erik Kantona (Eric Cantona). “Eric The King” stigao je 1992. godine na Old traford. Ferguson je tada vodio klub koji je bio u sredini tabele i eliminiran iz Evrope. Na kraju su uzeli naslov sa 10 bodova prednosti nad Aston vilom.

Tri godine poslije na Selhurst parku, Erik je šokirao Britance u svom stilu, kung-fu potezom za jednog od navijača Kristal palasa. Li Šarp (Lee Sharp) prisjeća se situacije iz svlačionice:

- Završilo se sa 1:1, a Aleks je bio bijesan. Zasukao je rukave i onda je počelo. Sa sredine svlačionice i stola sa sokovima i sendvičima koji je tu bio, sve je letjelo. Sve nas je izvrijeđao, a Erika je ostavio za kraj. A njemu se obratio riječima: “Kantona, sine, ne možeš ići okolo i raditi onakve stvari”. Potpuno smiren završio je svoje izlaganje na naše sveopće iznenađenje.

Kritiziraj s ohrabrenjem

- Igračima morate govoriti istinu. Nema ničega lošeg u suočavanju igrača koji je izgubio formu s bolnim činjenicama. Kad bih se suočio s igračem čiji je učinak bio ispod naših očekivanja, nekad bih mu rekao: “To je bilo užasno, potpuno.” Ali, onda bih dodao: “Za igrača tvojih sposobnosti.” Time bih ih podržao nakon prvobitnog udarca. Kad kritizirate, izbalansirajte to s ohrabrenjem – napisao je Ferguson u svojoj autobiografiji.

38

trofeja je osvojio Ferguson



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.