PERU

Mumija ga nije spasila: Guerero zbog kokaina propušta Mundijal

Avaz Sport

15.5.2018

Kapiten peruanske nogometne reprezentacije Paolo Guerero (Guerrero) ipak će propustiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji nakon što je Međunarodni arbitražni sud (CAS) povećao njegovu suspenziju sa šest na 14 mjeseci zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu.

Guerero je prvobitno suspendiran na godinu dana jer je pao na dopinškom testu nakon utakmice s Argentinom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 6. oktobra. Peruanski kapetan je bio pozitivan na kokain.

Nakon njegove žalbe FIFA mu je prepolovila kaznu na šest mjeseci što je značilo da napadač Flamenga može nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Zanimljivo je da je FIFA Guereru srezala kaznu nakon što su njegovi advokati predočili nevjerovatnu obranu koristeći mumije stare oko 500 godina. Mumificirana tijela pronađena su 1999. u Andama, gdje su zbog visine i hladnoće ostali očuvani do te mjere da je u kosi jedne od tri mumije pronađen metabolit kokaina. Guererovi advokati uspjeli su uvjeriti FIFA-u da je kokain u njegovom organizmu ostao mjesecima nakon što je konzumirao koku koju mu je, kako je tvrdio, propisao liječnik.

Međutim, peruanski napadač se potom žalio CAS-u tražeći ukidanje suspenzije, dok je Svjetska antidopinška agencija (WADA) tražila veću suspenziju. Početkom maja u CAS-u je održano saslušanje, a u ponedjeljak je stigla i odluka koja je šokirala Guerera i navijače peruanske reprezentacije.

Peru će na SP-u u Rusiji igrati u skupini C zajedno s Francuskom, Danskom i Australijom.

Peru je nastup na SP-u izborio pobjedom u dodatnim kvalifikacijama protiv Novog Zelanda. Guerero, koji je nekada igrao za Bajern, za Peru je upisao 32 pogotka u 86 nastupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.