ŠAMPIONI

Je li Gvardiolin Siti najbolji engleski tim svih vremena

Avaz Sport

17.5.2018

Pep Gvardiola (Guardiola) nazvao je nevjerovatnim učinak svog Mančester sitija, koji je postao prvi klub sa 100 osvojenih bodova u Premijer ligi.

“Građani” su još prošlog mjeseca osigurali šampionsku titulu, a od tada su posvećeni rušenju rekorda.

U posljednjem danu sezone u Engleskoj njegovom timu je trijumf vrijedan tri, odnosno rekordnih sto bodova, donio Gabrijel Žezus (Gabriel Jesus), pogodivši mrežu Sautemptona u 94. minuti.

- Ovo je nevjerovatno, nemam riječi, 100 bodova! Uradili smo nešto posebno za klub i vjerujem da će ovaj rekord dugo stajati. Nismo posustajali tokom cijele sezone i trudili smo se do samog kraja. Prelijep finiš Gabrijela - rekao je španski stručnjak.

U prethodnom kolu, Siti je sa 97 osvojenih bodova srušio Čelzijev rekord od 95 iz sezone 2004./2005., a u ovom prvenstvu još je postavio nove rekorde prema broju postignutih golova (106), broju pobjeda (32) i broju uzastopnih pobjeda (18). Ova dostignuća svrstavaju Gvardiolin Siti među najbolje timove Engleske svih vremena.

I razlika ispred drugoplasiranog Mančester junajteda je rekordna u eri Premijer lige, iznosi 19 bodova. 

- Ovi brojevi su posljedica naše igre. Nismo odigrali savršeno svih 38 utakmica, ali je većina bila vrlo dobra. Bili smo bolji od protivnika i zbog načina na koji smo igrali, srušili smo rekorde - dodao je Gvardiola.

Zaista je zadivljujuća i gol-razlika od čak plus 79 golova mančesterskog tima. Iako je Gvardiola tokom cijele sezone forsirao napadački fudbal, uspio je i primiti najmanje pogodaka u ligi (27), što je svakako omogućilo postizanje ovog nestvarnog rekorda.

Foden najmlađi pobjednik

Gvardiola je pružio priliku za afirmaciju mladim fudbalerima Brahimu Dijazu (Diaz) i Filu Fodenu (Phil), koji su upisali po pet nastupa i tako zaslužili medalju Premijer lige.

Foden je postao najmlađi osvajač te medalje, sa svega 17 godina i 350 dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.