Platini priznao: Malo smo varali na žrijebu za SP 1998.

Fena
18.05.2018 17:50

Mišel Platini (Michel), proslavljeni francuski nogometaš, rekao je da su "malo varali" na žrijebu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. 

Platini, koji je bio saradnik u organiziranju Mundijalu u njegovoj zemlji, kaže da je žrijeb bio namješten da se Francuska i Brazil nađu u finalu SP-a. Naravno, to je podrazumijevalo da će "Trikolori" i "Selecao" uspješno proći grupu, kao i sve utakmice nokaut faze.

- Nismo džabe šest godina naporno radili na Svjetskom prvenstvu, da kasnije ne bismo mogli malo da varamo. Mislite da drugi organizatori nisu to radili? Finale između Francuske i Brazila je bio san svakog - rekao je Platini za "France Bleu Sport".

Na kraju su se zaista sastali Francuska i Brazil, a slavila je domaća selekcija sa 3:0. Golove su postigli Zidane dva puta i na kraju Emanuel Petit.

Platini je kasnije postao predsjednik UEFA-e na čijem je čelu bio od 2007. do 2015. godine. Iste godine Etički komitet FIFA-e suspendirao je Platinija i bivšeg predsjednika FIFA-e Sepa Blatera (Sepp Blatter) na po osam godina iz svih aktivnosti zbog malverzacija novcem FIFA-e.

NA VRH