Počeli radovi na uklanjanju travnjaka stadiona Grbavica

Fena
21.05.2018 12:09

Radovi na uklanjanju starog i postavljanju novog travnjaka na stadionu Grbavica, domu Fudbalskog kluba Željezničar, počeli su danas.

Travnjak je postavljen 1976. godine, a na njemu su igrali brojni evropski nogometni velikani. Travnjak će biti uklonjen u narednim danima i zamijenjen novim, savremenim terenom, koji će ispunjavati visoke standarde UEFA-e i FIFA-e.

Kako je kazao direktor Fudbalskog kluba Željezničar Mirsad Šiljak, vrijednost investicije iznosi nešto više od 1,2 miliona KM, glavni investitor je Željezničar, dok podršku pružaju Nogometni savez BiH, Kanton i Općina Novo Sarajevo.

- Izvođač radova je grčka firma ''Hellasod''. Rokovi za izvršenje radova su 60 dana, a Željezničar će uraditi sve da te rokove smanjimo na 45 dana, da bismo prvu evropsku utakmicu igrali na svom terenu. Vrijednost radova je 1.254.000 KM, a zahvalio bih institucijama koje su nas podržale i izdvojile određena sredstva za ovaj projekt – izjavio je Šiljak.

Dodao je da Željezničar u ovoj godini, osim rekonstrukcije terena, ima namjeru realizirati projekt natkrivanja istočne tribine te instalacije brojčanika na ulaze u stadion. Projekt izgradnje južne tribine je pripremljen, Željezničar je dobio urbanističku dozvolu, a sljedeći korak je priprema investicionog programa.

Ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić naglašava da će natkrivanje istočne tribine i instalaciju brojčanika finansirati Nogometni savez BiH.

- Savez je kroz saradnju s UEFA-om i stručni izvještaj eksperata krovne evropske nogometne kuće osigurao milion eura za pokrivanje istočne tribine i ugradnju brojčanika na ulaze u stadion. Iz UEFA-e su rekli da je stadion Grbavica najperspektivniji u smislu podizanja na nivo stadiona treće kategorije. Ne radi se ovdje o nekim spektakularnim radovima, već samo o nečemu što se u Sarajevu niz godina nije radilo -  rekao je Hodžić.

Željezničar se od starog travnjaka oprostio na najbolji mogući način. Naime, u posljednjem meču odigranom na starom terenu „Plavi“ su savladali gradskog rivala Sarajevo 2:1 u posljednjem kolu ove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine.

NA VRH