MEKSIKO

Latino zavodnik i narkodiler priprema se za peti Mundijal

Avaz Sport

23.5.2018

Za reprezentaciju je prvi put nastupio 1997. godine, a zatim je u godinama koje su uslijedile, postao legenda Meksika. On je kao lik iz sapunica, čije prisustvo mami uzdahe meksičkih ljepotica. 

Njegovo ime je Rafael Markez (Marquez), ima 39 godina i ikona je meksičkog fudbala. Rođen je u gradu Zamoranu, a fudbalski san počeo mu se ispunjavati kad je kao 14-godišnjak došao na probu u Atlas. Taj klub izabrao ga je između stotine djece koja su došla u nadi da će postati fudbaleri.

Sa samo 17 godina zabilježio je prve nastupe za seniorsku ekipu Atlasa, počevši svoju dugu i uspješnu karijeru, tokom koje je nastupao za velikane poput Barcelone i Monaka, uz kratke izlete po Italiji i Americi.

Ostvario je bogatu karijeru, u kojoj je osvojio devet trofeja i bio uzor brojnim dječacima u domovini.

- Moji saigrači i ja nismo na istom nivou. Trudim se da igram najbolje što znam, ali to ne znači da tako mogu igrati i moji saigrači - rekao je jednom prilikom Markez, pokazavši bahatost i samouvjerenost.

No, selektor Huan Karlos Osorio (Juan Carlos) uvrstio ga je na spisak reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i Markez se priprema za peti nastup na Mundijalu.

To su do sada postigli samo Italijan Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) i Nijemac Lotar Mateus (Lothar Matthaus). Ako zaigra u Rusiji, Markez će postati jedini igrač koji je pet puta na svjetskim prvenstvima predvodio svoju reprezentaciju kao kapiten.

Koliko je poštovan u svojoj zemlji, pokazuje izjava Karlosa Vele (Carlos), koji je rekao da je spreman, ako je potrebno, prepustiti svoje mjesto u reprezentaciji Markezu.

Osim sjajne karijere, Markez je privatno primjer pravog latino zavodnika. Tri puta se ženio i dva puta rastavljao, a trenutno je u braku s Džejdi Mišel (Jaydy Michel), glumicom i modelom.

No, ono što je bacilo mrlju na njegovu karijeru je povezanost s drogom. Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država optužilo ga je prošlog avgusta da je vođa narkoklana u meksičkom gradu Gvadalahari, što je Merkez demantirao.

Osumnjičen je za krijumčarenje droge na teritoriju SAD, kao i za preprodaju na području Meksika. Sumnja se da je povezan s ozloglašenim narkobosom Raulom Floresom, a njegova slika izašla je na američkom popisu osumnjičenih te mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Tu se pojavio problem koji mu komplicira nastup u Rusiji. Meksikanci bi, naime, pripreme i prijateljske utakmice trebali odraditi upravo u susjednoj zemlji te selektor Osorio i Markez trenutno traže rješenje.

- O Markezu na terenu nemam dileme. On je fudbaler koji našem timu može donijeti najviše - rekao je Osorio.

Protiv američkog zida

Meksikanci vjeruju da optužbe o Markezovoj povezanosti s trgovinom droge dolaze iz kuhinje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), čiji je veliki protivnik.

Markez se oglasio protiv gradnje zida na granici dvije zemlje, a preko Twittera je na Trampovu na ideju o izgradnji zida odgovorio postavivši video, u kojem u dresu Barcelone s brojem četiri prebacuje živi zid, uz poruku: “Nema tog zida koji će nas spriječiti da vjerujemo u sebe.”


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.