NOGOMET

Zlatko Dalić za "Avaz": Zašto ne bi smo mogli postati svje tski prvaci?

N. C.

22.5.2018

Na Svjetsko prvenstvo u Rusiju sredinom idućeg mjeseca selektor Zlatko Dalić (51) odvest će reprezentaciju Hrvatske s ambicioznim planom, da pokuša ponoviti uspjeh “Vatrenih” iz 1998. godine.

Prije 20 godina, Miroslav Blažević zamalo je s ekipom, koju su predvodili Davor Šuker i Zvonimir Boban, postao svjetski prvak, a mnogi smatraju da je Hrvatska upravo tada igrala najbolji nogomet na Mundijalu.

Svi zdravi 

Osim što današnje zvijezde Luka Modrić i Mario Mandžukić svojim majstorstvom podsjećaju na slavne prethodnike, i Dalića i Ćiru veže isto, bosanskohercegovačko porijeklo.

Trenera rođenog 1966. godine u Livnu na početku ekskluzivnog razgovora za “Dnevni avaz” pitali smo koji će cilj postaviti pred svoje igrače u Rusiji.

- Naš prvi i osnovni cilj je da odigramo tri dobre utakmice u grupi i plasiramo se na prva dva mjesta grupe te tako ostvarimo plasman u daljnje natjecanje, među 16 reprezentacija - kaže Dalić, koji je nogometnu karijeru počeo u livanjskom Troglavu, a zatim igrao u Hajduku, Cibaliji, podgoričkoj Budućnosti, Varteksu i Veležu.

Imate li nekih problema sa sastavom, jesu li Vam svi željeni nogometaši na raspolaganju? 

- Za sada su svi igrači zdravi i nadam se da će tako ostati do početka priprema. Imamo sitnih problema, ali to je normalno i očekujem da će svi pozvani, doći zdravi na okupljanje.

Koliko su Vam pomogle pripremne utakmice sa Peruom i Meksikom? 

- Imali smo veliku korist od tih utakmica. Proveli smo zajedno nekoliko dana, odigrali dvije utakmice sa polovičnim uspjehom i dali šansu svim pozvanim igračima. Pokazalo se da u svaku utakmicu moramo ući sa punom snagom, koncentracijom i onda možemo očekivati dobar rezultat.

Mogu li Brazil i Senegal u pripremnim mečevima “odglumiti” Argentinu i Nigeriju? 

- Birali smo jake protivnike u pripremnom periodu i one koji su po kvalitetu i stilu slični onima s kojima ćemo se susresti u grupi. Samo jake utakmice i dobri protivnici mogu dati realnu sliku i uvid u pravo stanje naše reprezentacije. Samo tako možemo napredovati.

Za Island niste pronašli “imitatora”, jeste li potcijenili tu reprezentaciju? Smatrate li da će odluka o putnicima u osminu finala pasti i prije trećeg kola?

- Ne potcjenjujemo nikoga, pogotovo ne Island, koji je bio ispred nas i, kao prvoplasirana ekipa u našoj kvalifikacijskoj grupi, plasirao se direktno na Svjetsko prvenstvo. Jednostavno, nije bilo dovoljno vremena za treću pripremnu utakmicu.

Je li uopće moguće zaustaviti Lionela Mesija (Messi)? Imate li plan za njega?

- Mesi je najbolji igrač svijeta. Njega je nemoguće zaustaviti, pogotovo ne ako se igra s “flasterom” na njemu. On će uvijek napraviti svoje i najbolji način za igru protiv njega je zgusnuta, kompaktna odbrana. Najbolje bi bilo na taj način zaustaviti dotok lopte do njega.

Ko će proći dalje iz grupe D? 

- Nadam se Hrvatska. 

Teška sezona

Ko će osvojiti Svjetsko prvenstvo?

- Sigurno je da su najveći kandidati Brazil, Njemačka, Argentina, Španija. Ali, bit će vrlo interesantno i neizvjesno. Zašto ne bi Hrvatska mogla biti svjetski prvak?

Mogu li se Luka Modrić, Dejan Lovren i Mateo Kovačić adekvatno odmoriti i pripremiti s obzirom na to da još nisu odigrali posljednju utakmicu s klubom. U subotu, 26. maja, igraju finale Lige prvaka.

- Imat će dovoljno vremena za odmor i pripremu. Iza njih je naporna i teška sezona, ali Svjetsko prvenstvo je najveći motiv. 

Kojim ćete plasmanom u Rusiji biti zadovoljni? 

- Prolazak grupe je moj cilj i prvi zadatak.

Kojeg biste reprezentativca Bosne i Hercegovine poveli u Rusiju da možete?

- Bosna i Hercegovina ima dobru i jaku reprezentaciju s dosta dobrih igrača. Naravno, ako imate Džeku i Pjanića, možete očekivati dobre rezultate.

Ekipa izbacuje pojedinca

Ko će biti najbolji igrač Svjetskog prvenstva?

- Mnogo je dobrih igrača, ali sve će ovisiti o igri i plasmanu reprezentacije, ona će izbaciti pojedinca i najboljeg igrača.

A ko će biti najbolji strijelac? 

- Teško je to prognozirati.

Sve je u sjeni trećeg mjesta

- “Vatreni” su bili treći na svijetu i sve generacije poslije njih žive u njihovoj sjeni. Ova generacija ima kvalitet i daj Bože da ih dostigne - rekao je Dalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.