ENGLESKA

Pripremit ćemo igrače za rasizam u Rusiji

Avaz Sport

23.5.2018

Engleski reprezentativci dobit će savjete o tome kako treba da se nose s potencijalnim rasističkim incidentima s kojima bi se mogli susretati na predstojećem Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji (14. juni – 15. juli). 

Savjete za svoje fudbalere tražio je selektor Geret Sautgejt (Gareth Southgate) vođen iskustvom iz ne tako davnih događaja.

Naime, postoji opravdan strah da je rasizam masovno zahvatio ruski fudbal, te je redovna pojava na stadionima u ovoj zemlji. Tako je ranije ovog mjeseca Fudbalski savez Rusije kažnjen sa 30 hiljada švicarskih franaka (25.000 eura) od Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) zbog rasističkog divljanja domaćih navijača tokom prijateljske utakmice između Rusije i Francuske igrane u martu.

Mete i žrtve ruskih rasista koji su tom prilikom oponašali majmunsko glasanje bila su dvojica francuskih reprezentativaca, vezni igrač Mančester junajteda Pol Pogba (Paul) i krilni napadač Barcelone Osman Dembele (Ousmane). Meč se igrao u Sankt Peterburgu a Francuska je, uprkos svemu, pobijedila sa 3:1.

- Radimo s našim fudbalerima na tome da jedni drugima pružimo podršku ako se bilo šta od takvih stvari ponovi. Naravno, postojat će zvanični protokol koji će se morati poštovati ako se nešto dogodi, ali se nadamo da takvih situacija neće biti. Vjerujemo da će Svjetsko prvenstvo biti festival fudbala i da ćemo pričati o stvarima koje se dešavaju na terenu, a ne o onima izvan njega - rekao je Sautgejt.

Kao bivši fudbaler i reprezentativac, Sautgejt ima dosta iskustva te smatra da se zna nositi sa sličnim nedaćama.

- Najvažnije je da mi unutar ekipe međusobno budemo u stanju pružiti podršku našim igračima ako se nešto desi. Oni trebaju znati kako će se njihovi saigrači i naše osoblje ponašati u tim trenucima. Imat ćemo sastanke s igračima posvećene toj temi, a tu je i zvanični protokol koji se prati. Kao organizacija mislim da ćemo biti jaki u potrazi za pravim rješenjem. Dakle, sve ćemo postaviti na svoje mjesto, ali najvažnije je da igrači znaju da imaju visok nivo podrške - dodao je Sautgejt.

Engleska će Mundijal otvoriti 18. juna protiv Tunisa u Volgogradu.

Čelnici nemoćni

Rasizam je u ruski fudbal ušao početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada Sovjetskog saveza, kada su klubovi počeli dovoditi strane igrače.

Otad pa do danas bilježi se konstantan porast broja rasističkih incidenata na utakmicama, a čelnici ruskog fudbala ne uspijevaju pronaći rješenje za taj problem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.