NOGOMET

Blaž Slišković o finalu u Kijevu: Rani gol mogao bi ubiti utakmicu

Za Liverpul navijam od malilh nogu i jasno je šta bih volio, ali neovisno o tome, bilo bi dobro da se prekine ova dominacija Reala

Avaz Sport

26.5.2018

 

Blaž Slišković, uspješni trener Zrinjskog i bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, deklarirani je navijač Liverpula pa ga ne treba ni pitati šta bi volio da se večeras desi u Kijevu.

- Za Liverpul navijam od malilh nogu. Jasno je šta bih volio, ali neovisno o tome, bilo bi dobro da se prekine ova dominacija Reala. No, zaista je teško prognozirati šta bi se moglo desiti – rekao je Slišković za naš list.

Na pitanje ko ima više šansi, Baka je bio neodređen.

Podređenost ekipi

- I jedni i drugi imaju argumente da se nadaju pobjedi. Real ima tehniku, kontrolu igre, kvalitet... a može se uzdati i u pojedinačne bljeske igrača. A, s druge strane, Jirgena Klopa i njegove fudbalere krase kolektivna snaga, agresivnost, ogromna trka i podređenost igrača ekipi. Smatram da će onaj ko bolje iskoristi svoje prednosti, na kraju pobijediti. Ne treba ni govoriti šta ima Real, ali fudbaleri Liverpula imaju ogroman motiv – govori Slišković.

Baka tvrdi da očekuje otvorenu igru.

- Ne mislim da će se Liverpul povući. Vjerujem da će igrati agresivno na Realovu zadnju liniju i pokušati im ne dozvoliti da kroz kombinatoriku donesu loptu do svog kaznenog prostora. Ta agresivnost je Liverpulova šansa, naročito zato što su defanzivci Reala u tim situacijama skloni greškama. Liverpul ima trkački raspoložene igrače, koji znaju agresivno “zaganjati” i pritisnuti protivnika – kaže Slišković.

U Kijevu će se voditi trenerska bitka dva velika trenera. Baki je, kako kaže, draži Zidan.

Razočarao me je

- Jeste, ali cijenim ono što radi Klop i sviđa mi se njegov način razmišljanja. Liverpul krase ogromna količina trke, fizička sprema... ali, daleko od toga da Klop nema stil koji se ne može prepoznati. Ponekad me zna razočarati, kao, recimo, u revanšu protiv Rome, jer nisam očekivao da će se povući, ali često me i oduševi – tvrdi Slišković.

Ono što Baka, suprotno svim očekivanjima, ne bi volio je – rani gol.

- Ako Liverpul povede, Real će se otvoriti i bojim se da bismo, onda, gledali povlačenje Liverpula, koji bi čekao šansu. To mi se ne bi svidjelo, jer bi moglo ubiti utakmicu. Iskreno, više bih volio da se dobro igra i da se stvaraju prilike na obje strane nego da neko rano postigne gol i ubije susret – kaže strateg prvaka BiH.


Klop neće previše opteretiti Salaha

Je li realno očekivati da Salah riješi finale?

- Od igrača koji iza sebe ima takvu sezonu, i u finalu se očekuje najviše. Bit će pod velikim pritiskom, ali mislim da je on ipak previše inteligentan igrač da sebi dozvoli da ga to optereti. Osim toga, ne mislim da je tu bitan samo Salah, jer Liverpul ima još nekoliko veoma kvalitetnih fudbalera naprijed. Čak i ako Salah zataji, sigurno će samom svojom pojavom u svakom trenutku odvlačiti pažnju defanzivaca Reala, što će ostalim igračima otvarati prostor. Zato od lisice Klopa očekujem da ne optereti previše Salaha nego da ga, jednostavno, iskoristi – zaključio je Slišković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.