LIGA PRVAKA

Potvrda dominacije Reala ili Liverpulov sretan broj 13?

A, MIZDRAK

26.5.2018

Večeras u 20.45 sati vrijeme će stati. Na Olimpijskom stadion u Kijevu 63.000 sretnika i čitav svijet pred malim ekranima posmatrat će finalni meč Lige prvaka između Real Madrida i Liverpula.  

Španski velikan jurišat će na treći uzastopni naslov, a ukupno 13. u elitnom evropskom takmičenju, dok će se Liverpul boriti za šestu titulu. Engleski klub posljednji put je bio prvak Starog kontinenta prije tačno 13 godina, a dvije godine poslije je posljednji put nastupio u finalu.

Maksimalno poštovanje

Ekipu trenera Zinedina Zidana (Zinedine Zidane) predvodit će superzvijezda Kristijano Ronaldo (Cristiano), dok će na drugoj strani Jirgen Klop (Jurgen Klopp) imati Mohameda Salaha, koji je u svojoj prvoj sezoni za Liverpul postigao 44 gola.

Dvije titule zaredom, tri u posljednje četiri godine, ukupno 12, ne znače ništa - Real Madrid želi još. To potencira Zidan.

- Ne znam za njih, ne pričam o protivniku, ali mi smo Real, naša želja je velika kao i uvijek. Mi uvijek želimo najviše, uvijek želimo da pobijedimo. Niko ne može da kaže da je Liverpul više motiviran od nas. To, jednostavno, nije istina. Ako motiv može da bude "sporan", iskustvo je apsolutno na strani Reala – rekao je Zidan.

Legendarni Francuz govorio je biranim riječima o Klopu.

- Ne znamo se lično, nikad nismo pričali, ali vidim kako radi. Sve što je uradio, zaslužuje maksimalno poštovanje – poručio je Zidan.

S druge strane, njemački stručnjak na klupi “Redsa” smatra da Madriđani nemaju nijednu manu.

- Imamo šansi, znamo to i oni to znaju. Svi ćemo se složiti da je Real imao sreće protiv Juventusa pa da je opet imao sreće protiv Bajerna, ali to je ekipa koja igra treće uvezano finale, četvrto u posljednjih pet godina... To dosta govori. Iskustvo ih je pripremilo na teške situacije. Na kraju, sve se svodi na to da pogodimo kad imamo šansu - kratko je i jasno rekao Klop.

Imao je i Klop poruku za Zidana.

- Drago mi je da Zidan i ja ne igramo jedan protiv drugog. Dobro je što ću moći poslati igrače na teren - našalio se Klop.

Ronaldo je sa petnaest golova najbolji strijelac Lige prvaka. Pun motiva čeka okršaj s Liverpulom.

- Još nismo svjesni šta možemo napraviti, još nismo svjesni šta bi značio treći osvojeni naslov zaredom. Bio bi to historijski trenutak pa zato želimo pobjedu.

O igri Liverpula, imao je samo riječi hvale.

- Finala su uvijek posebna, bez obzira na to ko je protivnik. Liverpul je zasluženo ušao u finale, neće nam biti lako. Moramo dobro ući u utakmicu i sve to pokazati na terenu. Mene veoma motivira ovo takmičenje, ono je za Real Madrid važno još od davnih vremena – rekao je Ronaldo.

Madriđani će najviše strepiti od Salaha. Egipćanin igra u životnoj formi.

- Vjerovao sam 100 posto, da budem iskren. Od prvog dana kad sam došao, vjerovao sam da ćemo u Ligi prvaka otići daleko koliko god možemo - rekao je Salah.

“Redsi” su, uključujući i kvalifikacije s Hofenhajmom, izgubili samo jednu utakmicu ove sezone u Ligi prvaka, uz 46 datih golova. 



Bez pritiska

- Ako pogledate naš tim od početka, vidite napredak u svakom segmentu. Svaka utakmica je za mene samo utakmica. Uvijek sam koncentriran na pobjedu i ne želim da sebe stavljam pod pritisak – poručio je Salah.

Osim borbe za pehar, Real i Liverpul borit će se i za milione eura. Naime, večerašnji pobjednik zaradit će 15,5 miliona eura, dok poraženom timu slijedi nagrada od 11 miliona eura.

Pored toga, osvajač titule će iz novčanog fonda takmičenja dobiti ukupno više od 57 miliona eura.  

Putuju bez pilota “koji donosi sreću”

Real Madrid morao je da promijeni planove kad je let u Kijev u pitanju. Ne radi se o krupnim promjenama ili odgađanju, ali posada koja je letjela s Realom na posljednja tri finala Lige prvaka, ovog puta neće moći da putuje sa Madriđanima i možda im još jednom donese sreću.

- U Kijev ove godine putujemo velikim avionom Airbus 340. Posada koja nas je vozila do sada, nema kvalifikacije za upravljanje takvim avionom. Oni upravljaju sličnim, ali značajno manjim avionom. Za prekvalifikaciju bi im bio potreban tromjesečni kurs, a mi nemamo to vrijeme - naveo je za “Marku” izvor iz kluba.

Sve je počelo u polufinalu 2014. i od tada su iz Reala uvijek tražili istu posadu za putovanja na najvažnije mečeve.  

Rekli su o finalu

Obožavam Salaha. On je nevjerovatan igrač. Izgleda kao Mesi. Ipak, mislim da će biti 3:2 za Real (Brazilac Ronaldo de Lima)

Real ima iskustvo i kvalitet, ali Liverpul može da pobijedi. Imaju intenzitet, kvalitet, želju i strast (Rafa Benitez, bivši trener Liverpula)

Real ima sjajan tim i trenutno su najbolja ekipa u Evropi. To moraju da potvrde u subotu. Real će pobijediti Liverpul sa 4:1 (Španski stručnjak Visente del Boske)

Niko nas nije poštovao, svi su imali druge favorite, ali začepili smo im usta (Serhio Ramos, kapiten Reala)

Zaustavit ćemo Ronalda zajedno. U jednom dijelu utakmice bit ćemo jedan na jedan, ali to je izazov na koji sam spreman (Dejan Lovren, stoper Liverpula)

Liverpul je odlična ekipa, prodat ćemo kožu kako bismo pobijedili (Marselo, defanzivac Reala)

Na terenu će biti 11 životinja spremnih za sve (Toni Kros, veznjak Reala)


 Mažić i pomoćnici danima proučavaju igru

Na velikom iskušenju večeras će biti i srbijanska sudijska trojka - Milorad Mažić, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević. I oni su imali poseban plan priprema za finalni meč.

- Pripreme smo počeli još u utorak. Radili smo detaljne analize obje ekipe, a na osnovu toga i situacione treninge. Proučavali smo u kojim sve formacijama igraju obje ekipe, da li igraju brže ili sporije, da li u ekipi imaju više visokih ili niskih igrača, jesu li im napadači često u ofsajdu, koliko su im visoko postavljene odbrane. Najvažnije je da nema straha, a ona pozitivna trema postoji i to je dobro – rekao je Ristić.


Brojke

12 - titula prvaka Evrope ima Real Madrid

5 - titula Lige prvaka osvojio je Liverpul

0 - Niko od trenutnih igrača Liverpula nije igrao u finalu Lige prvaka

3 - gola do sada postigao je Ronaldo u finalima Lige prvaka. Ukoliko večeras pogodi, postat će jedini u historiji sa četiri pogotka u finalima

60.000 - turista očekuje se u Kijevu za vrijeme Lige prvaka

2,35 - milijardi imat će UEFA priliv od ovosezonskih takmičenja (Liga prvaka, Evropska liga, Superkup)

2.500 - predstavnika medija pratit će finale u Kijevu

2.400 - eura košta ulaznica na crnom tržištu

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.