JAPAN

Veličanstven doček za fudbalskog čarobnjaka

Avaz Sport

28.5.2018

Andres Inijesta (Iniesta) dočekan je u svom novom klubu, japanskom Visel Kobeu onako kako je to svojom karijerom i zaslužio – veličanstveno.  

Španski fudbalski velemajstor napustio je na kraju sezone Barcelonu, čiju je osovinu činio u posljednjih 17 godina, a sada će u njegovim magijama uživati Japanci.

Na ulazu u stadion dočekao ga je crveni tepih, na tribinama skoro 8.000 navijača koji su pozdravili vjerovatno najvećeg fudbalera koji je ikada igrao u japanskoj ligi.

- Imao sam, zaista, dosta ponuda, interesirali su se klubovi iz raznih dijelova svijeta.

Odlučio sam se za Visel Kobe, jer mi je detaljno predstavljen projekt kluba, koji je zaista impresivan. Ovo je za mene veliki izazov, svi smo u porodici uzbuđeni zbog dolaska u Japan i sigurno ćemo uživati – rekao je Inijesta.

Iako još nisu objavljeni finansijski detalji ugovora, japanski mediji objavili su da će Inijesta zarađivati ogromnih 30 miliona dolara godišnje.

Potpisao je ugovor na tri godine, a za njegov dolazak u Japan najzaslužniji je vlasnik Visel Kobea Hiroši Mikitani, koji je prvi najavio da je postigao dogovor sa španskim čarobnjakom.

U Viselu će nositi dres s brojem osam, istim onim koji je nosio u Barceloni.

Nema sumnje da će dolazak Inijeste biti veliko pojačanje za Visel Kobe, koji ne stoji baš najbolje u japanskom šampionatu.

Nakon 15 kola nalaze se na šestom mjestu s čak 15 bodova manje od lidera Sanfrece Hirošime.

Borba s Kinezima

Japanski klubovi gledaju posljednjih godina kako kineski troše milijarde dolara i dovode najveće svjetske zvijezde, a dolaskom Inijeste kao da su odlučili da se počnu boriti za prevlast u Aziji.

Legendu Barcelone tražilo je nekoliko klubova iz Kine, ali se odlučio za Japan. Urava reds aktuelni je azijski prvak, a to je prvi put od 2008. godine da je neki japanski klub osvojio najjače klupsko prvenstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.