ZANIMLJIVOSTI

Poludjeli u Rusiji: Kozaci će prijavljivati policiji muškarce koji se budu ljubili na javnim mjestima

Blic.rs

8.6.2018

Muškarce koji se budu međusobno ljubili na javnim mjestima za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji članovi Kozaka volontera prijavit će policiji u Rostovu.

Radi se o postupku, koji je za Kozake, u skladu s vrijednostima pravoslavne vjere gdje je porodica na prvom mjestu, što nisu spremni odbaciti, saopćio je glavni koordinator Kozaka volontera Oleg Baranjikov, za Radio "Karent tajm“.

Skrenut ćemo im pažnju na to, a ostalo je policijska stvar - dodao  je Baranjikov.

Oko 300 članova ove religiozne, tradicionalističke zajednice će tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji pomagati vlastima u osiguravanju stadiona u Rostovu na Donu, gradu blizu granice s Ukrajinom. Oni su najavili da će posebnu pažnju obratiti na ponašanje istospolnih osoba.

Mediji podsjećaju da su Kozaci zajednica slobodnih vojnika-konjanika koja se pojavila u 15. stoljeću u stepama južne Rusije, kao odbrana od upada azijskih nomada. Činili su ih ruski i ukrajinski seljaci i izvjestan broj tatarskih prebjega. Do 18. stoljeća su bili djelimično nezavisni od Rusije, a zatim su služili kao konjica.


U carskoj Rusiji su bili oslobođeni plaćanja poreza, ali su zato uvijek bili spremni za polazak u rat. Njihovi predvodnici se zovu atamani.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.