NOGOMET

Zvijezda Lester sitija postat će prvi igrač u Premijeršipu s esport timom

Index.hr

8.6.2018

Kristian Fuks (Christian Fuchs), osvajač Premijeršipa i bivši austrijski reprezentativac, pokreće vlastitu esport organizaciju u kojoj će ga profesionalni gejmeri predstavljati na turnirima u FIFA-i 18, ali i nekim drugim igrama. Fuks će tako postati prvi igrač u Premijeršipa s vlastitom esport organizacijom. 

Branič Lester sitija posljednji je u nizu profesionalnih sportaša koji su prepoznali potencijal u esport industriji, koja bi ove godine trebala premašiti milijardu dolara, prema izvještaju specijalizirane kompanije "Newzoo". Radi se o rastu od 38 posto u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će publika na globalnom nivou dosegnuti oko 400 miliona ljudi.

Kristijan Fuks će navodno u svojoj organizaciji imati igrače FIFA-e 18, a tražit će prilike da se proširi i na druge igre. FIFA 18, prema mnogima, je idealan izbor za ulazak u esport nogometnih klubova i nogometaša, a posljednjih godina i EA Sports odlučno razvija igru u tom smjeru te s partnerima ulaže ogromna sredstva u formiranje kvalitetnog esport sustava.

Nogometni klubovi širom svijeta već su napravili ozbiljna ulaganja u esport. PSG je tako nedavno postao partner vrhunskog kineskog Dota 2 tima LGD Gaming te imaju igrače i timove u drugim igrama, a Šalkeov League of Legends tim natječe se u evropskom "Championship Seriesu". FC Kopenhagen je, uz pomoć partnera, napravio vlastitu profesionalnu esport organizaciju "North".

Brojne penzionirane i aktivne sportske zvijezde već su investirale u esport, ali dosad se pretežno radilo o onima koji dolaze iz američkih sportova, dok se to u Evropi događalo nešto rjeđe. Veznjak Barcelone Andre Gomeš (André Gomes) jedan je od investitora u G2 Esports, jednu od najpoznatijih esport organizacija na svijetu za čiji League of Legends tim nastupa i Zagrepčanin Luka "PerkZ" Perković, a njegov suigrač Džerard Pike (Gerard Pique) osnovao je firmu koja organizira esport takmičenja.

Možda će Fuksov angažman u esportu privući i neke njegove kolege iz Premijeršipa u kojem su brojni nogometaši zaljubljenici u videoigre i esport. Dele Ali (Dele Alli) tako redovno streama kako igra Fortnite sa suigračima iz Totenhema na svom Twitch.tv kanalu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.