STATISTIKA

Serija A slavi VAR: Videotehnologija polučila uspjeh, rezultati su izvanredni

Index.hr

9.6.2018

Videotehnologija (VAR) polučila je uspjeh u debitantskoj sezoni Serije A, javljaju talijanski mediji, referirajući se na statističke podatke nacionalnog nogometnog saveza i ligaškog vodstva. 

- Rezultati su izvanredni, osobito sa statističkog gledišta. Međutim, VAR možemo poboljšati i učiniti ga još pouzdaniji - izjavio je Roberto Roseti (Roberto Rosetti), bivši italijanski sudac kojem je povjerena dužnost oko videotehnologije.

Uprkos početnoj skepsi javnosti, kojoj su u začetku doprinijele pojedine kontroverzne odluke, videotehnologija značajno je smanjila sudijske greške i povećala pravednije odluke glede podjele žutih i crvenih kartona.

Brojke tvrde kako se videotehnologija primjenjivala na 397 utakmica u okviru Serije A i italijanskog kupa. Na temelju 2.023 provjere, 117 sudijskih odluka revidirano je u korist pravde. U odnosu na proteklu sezonu, greške su u netom završenoj sezoni smanjene za 85 posto.

- Tehnologija te ne čini imunim na pogreške. To je nemoguće. Cilj je smanjiti broj pogrešaka. Tehnologija se mora umiješati u ključnim situacijama. U svojim odlukama slijedimo strogi međunarodni protokol prema kojem se sumnjive situacije nastoje minimalizirati - nedavno je izjavio čelnik sudijske komisije Nikola Ricoli (Nicola Rizzoli).

Izračunato je kako se u početnoj prvenstvenoj fazi za provjeru sporne situacije putem videotehnologije u prosjeku izdvajala jedna minuta i 22 sekunde. Tokom sezone provjera se za pojedinu situaciju smanjila na 31,5 sekundi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.