MUNDIJAL 2018

Ronaldo protiv Mesija na svjetskim prvenstvima i mogu li se konačno sudariti?

Goal/Avaz.ba

10.6.2018

Dva ponajbolja nogometaša modernog doba 35 puta odmjerili su snage na klupskom nivou, ali nikad se nisu susreli na svjetskom prvenstvu.

Budući da se obojica približavaju sutonu karijere - Lionel Mesi (Lionel Messi) ima 30 godina, Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) 33 - može li Rusija konačno biti SP na kojem će ova dvojica odmjeriti snage u reprezentativnom dresu? 

"Goal" je analizirao reprezentativni učinak ove dvije zvijezde, kao i njihove nastupe na prijašnjim SP-ima, a pozabavili smo se i šansama da se Mesi i Kristijano susretnu na ovom Svjetskom prvenstvu.

Iako su se Argentinac i Portugalac u karijeri susreli 35 puta igrajući za klubove, nikad nisu igrali jedan protiv drugog na SP-u.

Argentina je igrala protiv Portugala u prijateljskoj utakmici u novembru 2014., ali se taj susret pokazao kao antiklimaks jer su obojica zamijenjena na poluvremenu. Iako je Mesi bio zvijezda te večeri, Portugal je preko zamjene Rafaela Geriera (Raphael Guerrier) zabio pogodak u 91. minuti i donio Ronaldovoj momčadi pobjedu 1:0.

Bio je to ujedno i Kristijanov povratak na travnjak bivšeg kluba (igralo se u Mančesteru, na Old Trafordu ), iako se nije upisao u strijelce. A jedini pravi pokušaj mu je otišao preko prečke.

Glavna razlika između ove dvojice nogometaša jest to što je Ronaldo osvojio trofej s reprezentacijom dok je Mesi još praznih ruku.

Ronaldo je bio jedan od ključnih u Portugalovom osvajanju Evropskog prvenstva 2016., dok je Mesi doživljavao brodolom za brodolomom s Argentinom. Na SP-u 2014. izgubili su u finalu nakon što je Nijemac Mario Gece (Götze) zabio pogodak u sudijskoj nadoknadi, a izgubili su i dva uzastopna finala Kopa Amerike, 2015. i 2016. godine.

Mesi je s Argentinom igrao četiri finala, ni u jednom od njih nije uspio doći do pobjede što ga je ponukalo da se (nakratko) umirovi na reprezentativnom planu. Bilo je to poslije poraza od Čilea 2016., no povukao je tu odluku nakon što su navijači pokrenuli kampanju da se predomisli.

Mogu li se Kristijano i Mesi sresti na ovom SP-u?

Vrlo je vjerovatno da će se njih dvojica susresti ovo ljeto. Ali ne mogu prije četvrtfinala. Uvjet za to? Obje momčadi moraju završiti na istoj poziciji u svojim grupama, a nakon toga, naravno, poraziti protivnike u osmini finala.

Za taj četvrtfinalni duel Argentine i Portugala, obje reprezentacije dakle moraju završiti kao druge u grupi i dobiti protivnika u osmini finala (njihov međusobni susret dogodio bi se 6. jula u Njižni Novgorodu) ili osvojiti svoje grupe pa onda dobiti protivnike na prvoj stubi nokaut faze. Tada bi njihov međusobni susret bio igran 7. jula na stadionu Fišt Olimpic u Sočiju.

No ako, primjerice, Argentina završi prva u skupini, a Portugal drugi, te oba sastava dobiju u osmini finala i četvrtfinalu, susreli bi se u polufinalu. To bi se također dogodilo kad bi Portugal bio prvi u grupi, a Argentina druga, iako bi tada bili na drugoj strani ždrijeba.

Naravno, od obje se reprezentacije očekuje da prođu u nokaut fazu iako u nogometu ništa nije sigurno. Argentina igra u skupini D s Nigerijom , Hrvatskom i Islandom . Island je priredio veliko iznenađenje na EP-u 2016. kad je izbacio Englesku. Hrvatska također ima snažne individualce poput Modrića i Rakitića dok Nigerija posjeduje talente Ivobija i Mosesa.

Portugal već u grupi ima težak zadatak protiv rivala 'nove' Španjolske , a preostala dva suparnika su im Maroko i Iran .

Je li ovo Ronaldu i Mesiju posljednje svjetsko prvenstvo?

Potencijalno. Iako je Ronaldo izjavio da želi igrati nogomet na najvišoj razini sve do 41. godine, čak ni njegove fizikalije nisu toliko blagoslovljene i vrlo brzo će se susresti s realnošću umirovljenja s obzirom da su mu 33 godine.

Osvojio je praktički sve što postoji na individualnoj, klupskoj i reprezentativnoj razini, a ima u vitrini i pet Zlatnih lopti. Nakon što je osvojio EP 2016., nedostaje tek jedan trofej, a to je naslov svjetskog prvaka s Portugalom.

Mesi će u junu napuniti 31 godinu i ovaj turnir mnogi vide kao njegovu najbolju i posljednju priliku za napad na svjetski naslov. Argentinu se stalno naziva momčadi koja ovisi o jednom čovjeku i često se oslanja na Mesijev učinak. Kao što je to bio slučaj u kvalifikacijskom ogledu s Ekvadorom kad je Argentini bio potreban hat-trik Barcelonine zvijezde da nadoknade pogodak zaostatka.

Ostaje vječna debata da tek osvajanjem naslova svjetskog prvaka možeš postati najbolji ikad, iako je Messi već pokazao da on to je. Pa čak i više od toga.

Kako su Mesi i Ronaldo igrali na dosadašnjim svjetskim prvenstvima?

Iako je Mesi svaki put bio bolji od Kristijana Ronalda na svjetskim prvenstvima, i dalje čeka na neki reprezentativni trofej s Argentinom.

Ronaldo je uspio dosad zabiti samo tri pogotka u svojim nastupima na SP-ima - po jedan na svakom od turnira u proteklih 12 godina - dok je Mesijev najbolji nastup bio 2014., kad je Argentina došla do finala i izgubila tamo od Njemačke.

Te godine Mesi je osvojio "Zlatnu loptu", nagradu koju FiIFA-ina komisija i predstavnici medija dodjeljuju najboljem igraču turnira, ali sam svjetski naslov ostao je nedosanjani san.

Svjetsko prvenstvo počinje u četvrtak, 14. juna, utakmicom Rusije i Saudijske Arabije. Kristijano u svoj pohod na svjetski tron kreće idući dan, a Mesi u subotu, 16. juna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.