SUDBINE

Sretan kraj holandskog fudbalera: Kokain i alkohol su ga uništili

Avaz Sport

10.6.2018

Kada se na evropskim terenima u dresu holandskog velikana Ajaksa pojavio Andi van der Mejde (Andy van der Meyde) mnogi su u njemu vidjeli novu veliku zvijezdu fudbala u ovoj zemlji. 

Važio je za ogromnog talenta, ali je karijeru uništio lagodnim životom. Međutim, nakon odlaska iz Ajaksa i potpisa za Inter 2003. godine, stvari u životu ovog fudbalera su se izmijenile u korijenu i sve mu je bilo bitnije od fudbala.

Potpuni pad u karijeri Van der Mejde je doživio tokom četverogodišnjeg boravka u Evertonu. U četiri godine odigrao je samo 20 utakmica i umjesto lijepih golova u njegovom životu su dominirali alkohol, seks i droga i ubrzo je pao u depresiju.

- Izazio bih vani i pio. Nisam mislio o fudbalu jer ga nisam ni igrao. Bio sam u velikoj depresiji, a usput sam se i kockao, rekao je Van der Mejde u izjavi za BBC. 

Dolaskom u Liverpul je ovisnost o piću i tabletama postala još jača. Konstantno je izlazio, fudbal je bio nebitan, a iz noći u noć je spavao sa drugim ženama.

- Kupio sam „Ferrarija“ u Liverpoolu i prvo mjesto gdje sam otišao je „Newz Bar“, popularno mjesto u ovom gradu. Nakon što sam se nekoliko sati opijao, odvezao sam se do striptiz bara. To nije bilo pametno, ali ja sam želio seks za jednu noć. Vidio sam tu brinetu Lisu i potpuno sam se navukao na nju. Bila je divlja, luda i napaljena. Ženi sam zbog nje lagao kako sam povrijeđen i da se idem u hotel odmoriti. Varao sam je sa Lisom i brak mi je pukao zbog toga, rekao je holandski fudbaler u razgovoru za The Sun.

Supruga je ubrzo otkrila prevaru i napustila ga je, ali on je nastavio sa brzim životom, alkoholom i mijenjanem žena. Pilule za spavanje u kombinaciji sa alkoholom su ga držale budnim po cijelu noć, a krao ih je iz ormara od klupskog ljekara. 

Nakon otkaza 2009. godine u Evertonu počeo je koristiti i kokain. Sedam dana u nedjelji je konstantno bio drogiran, a nakon nekoliko mjeseci je shvatio da mu život ide u pogrešnom pravcu.

Vratio se u Holandiju, ali iako je potpisao za PSV, povratka fudbalu nije bilo i u 32. godini je završio karijeru.

Sada je Van der Mejde na novom početku. Sa 38 godina ima svoj „You Tube“ kanal gdje su mu gosti neki od bivših fudbalera, a pokrenuo je i vlastitu modnu liniju.

Problemi sa depresijom i ovisnošću o drogama i alkoholu su prošlost. Živi ugodan život sa dvije kćerke i maksimalno koristi svaki životni trenutak.

Srećom, shvatio je na vrijeme da mu život ide u propast i riješio se svih oblika ovisnosti, te je sada sasvim sretan čovjek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.