Evo kako se pravilno izgovaraju imena svih 736 igrača na Svjetskom prvenstvu

MUNDIJAL 2018. Jedinstvena prilika

Evo kako se pravilno izgovaraju imena svih 736 igrača na Svjetskom prvenstvu

Ukupno 736 igrača iz 32 zemlje igrat će na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Španska "Marca" zaista se potrudila i svojim (a posredno i našim) čitaocima omogućila da nauče pravilno izgovarati sva ta prezimena. Nemojte propustiti ovu lekciju! 

Svjetsko prvenstvo nije samo smotra najboljih nogometnih reprezentacija na svijetu, već i pravi festival različitih kultura, nacija, jezika. Koliko ta šarenolikost dolazi do izražaja, vidi se i po izgovoru imena poznatih nogometaša, koja se razlikuju od države do države.

Igrač kojeg mi poznajemo kao Kutinjo u svojoj zemlji je zapravo poznat kao Koućinjo (Philippe Coutinho). Njegov suigrač iz reprezentacije Brazila nije Fred, već zapravo Fređ (Fred), a šta tek reći o Hobertu Firminu (Roberto Firmino).

Ćerdan Šakiri (Xherdan Shaqiri) je zajedno s Granitom Šakom (Granit Xhaka) jedna od najvećih uzdanica reprezentacije Švicarske, ali i najveće iznenađenje u pogledu stvarnog izgovora. A šta je tek onda "Masčerano"? Već i vaša djeca naučila su da je on, zapravo, "Maskerano", zar ne? (Javier Mascherano)

E pa vrijeme je da promijene učitelja!

Ako vam ova kratka lekcija nije dovoljna i žarko želite saznati kako Korejci, Marokanci, ili Nigerijci izgovaraju imena svojih nogometaša, upućujemo vas na špansku "Marcu" čiji novinari su odradili sjajan posao i pronašli kolegu u svakoj državi koja je učesnik Prvenstva, a te kolege potrudile su se i pravilno izgovorile imena prezimena svih igrača svoje nacionalne momčadi!

Ovo je jedinstvena prilika da naučite izgovarati imena svih 736 nogometaša sa SP-a, a pritom ćete sigurno naučiti i ponešto o brojnim svjetskim jezicima.

Sva imena pronađite na ovom linku.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH