MUNDIJAL 2018.

Zbog novih uputa sudijama, vidjet ćemo više golova na Svjetskom prvenstvu

Index.hr

13.6.2018

Pomoćne sudije dobile su nove upute za Svjetsko prvenstvo koje u četvrtak počinje u Rusiji.

Pomoćnici više neće signalizirati zaleđa u dvojbenim situacijama. Puštat će prednost napadačima i dopustiti videotehnologiji da naknadno procijeni je li igrač bio u zaleđu.

- Ako primijetite da neki sudac nije podigao zastavicu, sigurno nije razlog to što je pogriješio. Razlog je što smo im dali upute da zastavice drže spuštene - objasnio je šef sudija Pjerluđi Kolina (Pierluigi Collina).

Nove upute donijet će više opasnih situacija pred golovima i više pogodaka, a naknadno će se pomoću videotehnologije odlučivati hoće li ti golovi i biti priznati.

- Ako pomoćnik ne pokaže zaleđe, postoji mogućnost da na kraju padne pogodak i da se situacija provjeri videotehnologijom. S druge strane, čim podigne zastavicu, igra se prekida i momčad koja je bila u napadu bila bi oštećena jer ne bi mogla zabiti pogodak.

Videotehnologija će se koristiti u četiri situacije - kod pogodaka, odluka o kaznenim udarcima, odluka o izravnim crvenim kartonima i odluka o tome je li karton pokazan pravom igraču. Usporene snimke pratit će i navijači na velikim ekranima na stadionu, ali tek nakon što sudac donese odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.