MUNDIJAL 2018

Iranci ostali bez kopački pred početak Svjetskog prvenstva

Mondo.rs

13.6.2018

Američki proizvođač sportske opreme povukao kontingent kopački u kojima je trebalo da igraju fudbaleri iranske reprezentacije zbog sankcija SAD prema Iranu. 

- Izvinite, ali ne možemo da vam dopremimo kopačke - poručio je "Nike" iranskoj fudbalskoj reprezentaciji dan uoči starta Svjetskog prvenstva u Rusiji, ostavljajući ovu ekipu u problemu. 

Ova odluka američkog proizvođača sportske opreme donesena je u sklopu sankcija SAD prema Iranu koje su uspostavljene zbog različitih pristupa oko nuklearnog programa. "Nike" se brani da odluka američkih vlasti znači da "američke kompanije ne smiju da izvoze proizvode u Iran, pa tako ni da snabdijevaju iransku fudbalsku reprezentaciju".

Iranski fudbaleri i selektor Karlos Kerioš (Carlos Queiroz) pobjesnjeli su zbog ove odluke "Nikea" i zatražili su od FIFA-e da im pomogne.  

- Igrači su naviknuti na sportsku obuću i nije uredu da je mijenjaju samo nekoliko dana pred početak ovako važnog turnira. Mi smo samo sportisti i ne bi trebalo da nas uvlače u ove stvari - rekao je Keiroš, nekadašnji selektor reprezentacije Portugala i trener Real Madrida.

Iranci su na društvenim mrežama već iskazali ljutnju zbog ove odluke američke kompanije, a jedan korisnik Twittera je primijetio ovo: 

"Kada Iran odbije da igra protiv Izraela, onda nam kažu da je to miješanje politike u sport, ali sad, kad 'Nike' odbije da dostavi kopačke za našu reprezentaciju, onda FIFA šuti."

Ima i onih koji se snimaju kako bacaju patike ovog proizvođača u kante za đubre, uz obrazloženje da je kompanija uvrijedila iranski narod. 

Ovo je još jedan u nizu problema s kojim se suočila iranska reprezentacija tokom priprema za Mundijal. Poslije meča s Grčkom, iranski fudbalski savez prekinuo je odnose s grčkim fudbalskim savezom zbog rastućih tenzija između Grčke i Turske.

Iranci su, inače, trebali odigrati i meč protiv Kosova, ali je otkazan. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.