MUNDIJAL 2018

Huligani i teroristi prijete Mundijalu

Policijska jedinica u moskovskom metrou

Piše: N. C.

13.6.2018

Rusija je rasporedila sisteme protuzračne odbrane i strožiju kontrolu nad navijačima tokom Svjetskog prvenstva radi suprotstavljanja dvostrukoj prijetnji, huliganstvu i terorističkim napadima.

Jasan plan

Prisustvo policije u ovoj zemlji je i ranije je bilo veliko, a ovih dana snage sigurnosti u gradovima domaćinima Mundijala mogu se vidjeti na svakom koraku.

Policija provjerava posjetioce uz pomoć svojih inozemnih kolega, kako bi otkrila problematične goste, ali teško da će te mjere spriječiti dolaske gostujućih huliganskih grupa.



Potencijalni sukobi velikog broja navijača mogli bi izmaći kontroli, zbog čega se akcije sigurnosnih snaga planiraju još od 2010. godine, kada je Rusija dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva, a domaći huligani od tada najavljuju probleme.

Jedan od težih zadataka za policiju je sprečavanje unošenja opasnih materijala, koji bi se mogli iskoristi za napad na veće grupe ljudi.

Svaki posjetilac iz inozemstva mora se prijaviti policiji u jednom od 12 gradova domaćina, u kojima se posebno regulira saobraćaj kako bi se sigurnosna situacija lakše kontrolirala.

- Poslije dugogodišnjih priprema stvorili smo jasan plan sigurnosti. Spremni smo spriječiti i savladati svaku prijetnju - rekao je Aleksej Lavriščev, zamjenik šefa unutrašnje službe bezbjednosti.

Organiziranje 64 mundijalske utakmice koje će biti prenošene širom svijeta pruža predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu priliku da svoju zemlju prikaže kao modernu državu, koja je povratila status supersile iz sovjetske prošlosti. Ali, Putin nije jedini koji pokušava iskoristiti tu atraktivnu platformu koju pruža Svjetsko prvenstvo.

Sigurnosni eksperti su primijetili da je Islamska država (IS) pokušala zaprijetiti svojim prisustvom u Rusiji. Islamisti su još prošle godine na društvenim mrežama počeli objavljivati prijetnje Mundijalu. Prikazivali su zvijezde kao što su Lionel Mesi (Messi) i Nejmar (Neymar) obučene u narandžastu odjeću, koja se koristi za pogubljenja na videosnimcima.

Svjetsko prvenstvo bi zbog svog značaja postalo meta i da Rusija nije pokrenula kampanju bombardiranja u znak podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu u septembru 2015. godine. Uloga Rusije u borbi protiv IS i drugih militantnih grupa u Čečeniji i drugim dijelovima većinskog muslimanskog sjevernog Kavkaza učinila je Mundijal njihovim ciljem.

Rusija je već bila poprište nekolicine samoubilačkih napada bombama koje su izveli islamisti u proteklih osam godina, ubivši desetine ljudi uglavnom u javnom prijevozu.

- To ukazuje da ta grupa može imati sposobnost pokretanja napada u Rusiji tokom Svjetskog prvenstva – stoji u izvještaju vojne akademije Vest Point iz proteklog mjeseca.

Napad šokirao

No, prijetnja huliganiznom je, čini se, mnogo realnija. Brutalno nasilje među fudbalskim navijačima u Rusiji dugo je bilo prešućivano, sve dok 150 navijača nacionalnog tima ove zemlje nije napalo engleske navijače u Marseju na Evropskom prvenstvu prije dvije godine.

Većinom su bili obrijani, mišićavi mladići čiji napad je šokirao fudbalsku Evropu. Ruski navijači proglašeni su kraljevima fudbalskog podzemlja, jer su isprebijali engleske navijače i oteli im zastave.

- Bila je to naša pobjeda, kao kada pobijedite Brazil na terenu. Morali smo se pokazati prije Svjetskog prvenstva, jer smo znali da će Putin učiniti sve da se u Rusiji ne dogodi ništa slično - rekao je Andrej, jedan od učesnika napada u Marseju.

On, kao i desetine drugih koji su se tukli s Englezima, od tada su proveli neko vrijeme u ruskim zatvorima ili su bili prisiljeni da potpišu izjavu policiji da neće izazivati nikakve nevolje u narednim sedmicama. No, hoće li ipak prirediti novu sramotu svojoj zemlji, tek ćemo vidjeti.

Eskadrila u pripravnosti 

Eskadrila borbenih aviona je u stanju pripravnosti u blizini glavnog grada Rusije.

Ruska zračna odbrana budno prati eventualnu pojavu sumnjivih letjelica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.