SPORTSKI SPEKTAKLI

Počinje Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Mjesec kad su milioni brakova pred velikim izazovom

E. MASLO

14.6.2018

Kad bi se napravilo istraživanje na uzorku muškaraca od 15 do 85 godina o tome šta im je važnije u životu - susret Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una ili Svjetsko fudbalsko prvenstvo, nema dileme da bi ovo drugo prevagnulo. Kad bi se isto pitanje postavilo djevojkama ili ženama iste dobne grupe, odgovor bi, vjerovatno, bio da ih ne zanima ni jedno ni drugo te da jedva čekaju da se sve to završi.

Ogroman utjecaj

Od sredine juna do sredine jula svake četvrte godine jači spol prilagođava raspored života - vjenčanja, putovanja, odmore i sve ostale "nebitne" događaje - prema onome što je najbitnije i najvažnije u tom trenutku, a to je famozni Mundijal. I nije toliko ni bitno je li među 32 ekipe u završnici i vaša reprezentacija, kao što je to slučaj s Bosnom i Hercegovinom, pravi fudbalski fanovi uvijek imaju varijantu B i tim za koji zbog nekog razloga, uglavnom bizarnog, navijaju na ovakvim ili sličnim takmičenjima. Od 14. juna do 15. jula i ove godine vrijeme je rezervirano za najveću smotru fudbala na svijetu.

Svjetski šampionati, pogotovo u 21. stoljeću, a ovo će biti peto takvo, imaju ogroman utjecaj na sve sfere života i već odavno je to prestao biti samo najveći sportski događaj na svijetu.

Mundijal u Rusiji ni po čemu neće biti izuzetak. Naprotiv, samo će potvrditi to pravilo. Slično kao i za Zimske olimpijske igre u Sočiju, Vladimir Putin, nekrunisani car Rusije, potrudio se da njegovo novo odijelo blista pred očima cijelog svijeta i nije štedio rublje da to i postigne.

Procjenjuje se da će organizacija koštati vrtoglavih 11 milijardi eura, a taj ogromni novac uglavnom je uložen u infrastrukturu i sigurnost.

Pred Rusijom je ogroman sigurnosni izazov kako u trenutno krajnje nestabilnoj situaciji u svijetu osigurati da sve prođe bez incidenata i terorističkih prijetnji.

Očekuje se dolazak više od milion navijača iz cijelog svijeta, koji će se raspršiti širom Rusije. Geostrateška pozicija zemlje domaćina, razne vrste odnosa sa moćnim državama, susjedima, unutrašnjim političkim neistomišljenicima, vrlo lako se može reflektirati i na dešavanja za vrijeme šampionata.

Dešavanja na terenu

No, ljubitelje nogometa zanima isključivo ono što će se dešavati na terenu, kako će proći njihovi ljubimci, ko će osvojiti titulu, koji će igrač biti najbolji strijelac.

Od trenutka kad u četvrtak, 15. juna, u 17 sati krene lopta sa centra stadiona Lužnjiki u Moskvi pa sve dok 15. jula sudija finalnog meča ne odsvira kraj utakmice za titulu svjetskog prvaka na tom istom stadionu, u tih mjesec, svijet će pulsirati u ritmu fudbala i sve ostalo će, za milijarde onih koji vole ovu divnu i nepredvidljivu igru, biti manje bitno.

Ko su favoriti

Predstojeći Mundijal, kao rijetko koji u historiji, nudi čak šest ili sedam reprezentacija koje, s čvrstim argumentima, imaju ambicije da podignu pobjednički pehar. Nijemci su uvijek Nijemci, još i branitelji naslova, Brazilci su preporođeni pod Titeom, a i Nejmar (Neymar) vratio se u punom sjaju.

Portugalci su evropski prvaci, a Kristijano Ronaldo (Cristiano) uvijek i iznova gladan golova i trofeja. Leo Mesi (Messi) želi da s Argentinom na svom posljednjem prvenstvu do karike koja nedostaje u njegovoj karijeri. Supertalentirani Belgijanci, pa Francuzi, koji bi i s trećom reprezentacijom izborili bar osminu finala, Španci sa modificiranom tika-takom...

Englezi su izmislili ovu igru i uvijek žele potvrdu te historijske činjenice, tu su i Kolumbija i Urugvaj iz Južne Amerike. Pitat će se nešto i afričke selekcije, pogotovo Senegal. Hrvatska i Srbija imaju visoke ambicije, a ni nogometni "liliputanci", poput Islanda, Kostarike, Egipta sa Mohamedom Salahom, ne dolaze u Rusiju samo da se upiše da su bili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.