MUNDIJAL 2018

Spektakl na Lužnjikiju: Hrabri Meksiko savladao aktuelne prvake svijeta Njemačku sa 1:0

Avaz Sport

17.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+34

Foto: AFP

Meksiko je danas u okviru grupe F na Svjetskom prvenstvu minimalnim rezultatom 1:0 savladao aktuelnog svjetskog prvaka Njemačku i tako napravio iznanađenje na otvaranju Mundijala. 

Utakmica se igrala na stadionu Lužnjiki u Moskvi. Obje ekipe ambiciozno su krenuli na početku utakmice, a Meksiko je prvi zaprijetio i probao da ugrozi Nojera, ali su "panceri" odoljeli u tom prvom naletu, pa su ubrzo uzvratili istom mjerom preko Vernera, ali je i on bio neprecizan.

U nastavku meča obje ekipe su igrale dosta brz i napadački nogomet i imale zaista nekoliko izglednih prilika, ali nisu uspjeli postići pogodak. Meksikanci su pružli dobar otpor, a na momente imali su i potpunu kontrolu nad Njemačkom.

U 35 minuti Nijemci su izgubili loptu i uslijedila je brza kontra Meksika. Čičarito je gurnuo loptu za Lozana koji se prvo oslobodio svog čuvara, a onda matirao Nojera za vodstvo Meksika 1:0.

Šokirani branioci titule odmah su ozbiljno zaprijetili iz slobodnog udarca. Kros je sa 20 metara odlično pucao u gornji desni ugao, ali je pogodio prečku. Do kraja poluvremena Meksikaci su napravili strašno puno problema odbrani Njemačke. 

Selektor Meksika odlično je nanjušio da će njemački bekovi odlaziti previsoko u napad i preko brzog Čičarita i Vele te fantastičnog Lozana je iz kontri stvorio nekoliko prilika te jednu i realizirao. Meksiko je odigrao fantastično prvo poluvrijeme i potpuno zasluženo na odmor otišao sa minimalnim vodstvom protiv aktuelnih svjetskih prvaka.

Drugo poluvrijeme nastavilo se u istom ritmu, nesigurnošću odbrane Njemačke. Meksikanci su nastavili da rješavaju svaki duel mnogo lakše nego što je to iko očekivao. U 56. minuti mogli su doći do drugog gola. Opet su imali kontru, ali su se spetljali i odlična prilika je propala.

Nakon toga Njemačka je krenula u ofanzivu. Pokušaj Kimiha makazicama otišao je preko gola, a nakon toga i udarac Drakslera. U 76. minuti Kros je šutirao s ruba šesnaesterca, ali lopta je otišla malo pokraj gola. Prijetili su Meksikanci opet iz kontre, ovaj put imali tri na dva, ali je Lajun u pokušaju da proigra saigrača pogodio Hummelsa u petu.

U 88. minuti Mario Gomez je promašio veliku priliku kada je sabo pucao glavom s 11 metara. 

Do kraja meča Elf je pokušavao svim snagama da dođe do boda, međutim hrabri Meksikanci su uspjeli sačuvati svoju mrežu i slaviti veliku pobjedu nad aktuelnim svjetskim prvacima. 



93'  KRAJ UTAKMICE 

90' Erera je požutio. Igrat će se 3 minuta nadoknade. 

87' Gomez je promašio veliku šansu! Skočio je na centaršut i slabo pucao glavom s 11m. Lopta je otišla desno pored gola!

86' Verner je napustio teren, u igri je sada Brant. 

84' I Humels je požutio nakon oštrog prekršaja. 

83' Miler je napravio prekršaj i dobio žuti karton. 

80' Još jednu čistu kontru upropastili su Meksikanci. Krenuli su tri na dva, ali je Lajun u pokušaju da proigra saigrača pogodio Humelsa u petu.

79' Platenhart izlazi, u igri je Gomez. 

76' Prilika za Njemačku! Kros je šutirao s ruba šesnaesterca, ali lopta odlazi malo pokraj gola.

73' Guardado napušta teren, umjesto njega u igri je Markez. 

68' Traje pritisak Njemačke. Pokušao je Draksler, ali nema promjene rezultata.

66' Izlazi strijelac jedinog gola do sada Lozano, u igri je sada Himenez.

65' Potpuno su Nijemci stisnuli Meksiko.

59' Izmjena u Elfa. Kedira je van terena, umjesto njega u igri je Rojs. 

58'  Umjesto Vele, na terernu je Alvarez.

56' Meksikanci su sada mogli doći do drugog gola. Opet su imali kontru, ali su se spetljali i odlična prilika je propala.

54' Nijemci su puno oprezniji u drugom poluvremenu i ne dopuštaju više Meksikancima da lako izlaze u kontre.

49' Ni jedan trener nije napravio promjenu na poluvremenu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

40' Moreno je požutio.

39' Prečka! Slobodan udarac za Njemačku na 20 metara. Kros, koji je izgubio loptu za akciju iz koje je Meksiko poveo, odlično puca, ali pogađa prečku!

35' GOOOOOOOL Meksiko vodi. Strijelac je Lozano. Nijemci su izgubili loptu i uslijedila je brza kontra Meksika. Čičarito je gurnuo loptu za Lozana koji se prvo oslobodio svog čuvara, a onda matirao Nojera.

30' Opet je pokušao Lajun. Fantastična utakmica na Lužnjiki stadionu. 

27' Lajun je pokušao sa vrha šesnaesterca, ali lopta je otišla visoko preko gola.

22' Verner i Kros su pokušavali, no Očoa je odlično reagirao.

20' Prilika za Njemačku! Sad Nijemci idu u kontru, lopta dolazi do Vernera koji puca iz okreta s 15-ak metara, ali ravno u golmana. Morao je bolje reagirati.

16'  Njemačka je pritisnula u posljednjih pet minuta. Sada je Draksler pokušao izdaleka, ali je Očoa to odbranio.

12' Lijepa akcija Njemačke. Ozil suhim listom nalazi Kimiha u šesnaestercu, ali Bajernov bek ne uspijeva vratiti pravu povratnu loptu.

10 ' Erera je opet stavio na muke golmana Njemačke.

7'  Odličan početak utakmice. I jedni i drugi krenuli su ofanzivno. 

3' Prilika za Njemačku! Odgovaraju i branitelji naslova! Verner prima loptu iskosa s desne strane i puca u suprotni ugao, ali lopta odlazi pokraj gola.

1' Prilika za Meksiko! Krasna akcija Meksikanaca. Vela je odlično proigrao Lozana, ali je Boateng uklizao u zadnji trenutak i blokirao njegov udarac. Nakon kornera je došlo do gužve ispred Nojera, ali je oporavljeni njemački golman uspio pokupiti loptu i spasiti gol. Odlično otvaranje Meksika.

1' Utakmica je počela.

Njemačka nogometna reprezentacija u 17 sati protiv Meksika krenula je u odbranu naslova prvaka svijeta. Utakmica se igra na stadionu Lužnjiki u Moskvi.  

Njemačka će pokušati odbraniti titulu osvojenu prije četiri godine u Brazilu i tako postati drugi tim koji je to uspio poslije Brazila 1962. godine. Prethodno je Italija dva puta u nizu osvajala Mundijal 1934. i 1938. godine.

Selektor Njemačke Joahim Lev (Joachim Low) rekao je prije polaska u Rusiju da će biti veoma teško odbraniti svjetsku titulu, ali da postoji velika želja njegovog tima da ponovi uspjeh Elfa iz 2014. godine.

Evo i sastava timova:

NJEMAČKA: Nojer; Kimih, Boateng, Humels, Platenhart; Kedira, Kros; Draksler, Miler, Ozil; Verner.

MEKSIKO: Očao; Salsedo, Ajala, Moreno, Galjardo; Lajun, Gvardado, Eerera; Vela, Čičarito, Lozano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.